Aktualni događaji | 30/07/21

Osijek je domaćin Europskih dramskih susreta!

25/07/21 - 02/08/21 09:00

U ponedjeljak, 26.srpnja u Osijeku su službeno započeli Europski dramski susreti, a svečana ceremoniji otvorenja održana je na terasi Kulturnog centra Osijek.

Osijek je domaćin ovogodišnjeg Edereda- Europskih dramskih susreta, koji se ove godine, zbog pandemijskih razloga, održavaju na više lokacija diljem Europe. Sudionici Edereda – redom mladi zaljubljenici u kazalište i njihovi mentori, javljali su se putem videolinka iz Belgije, Velike Britanije, Švicarske i Grčke i tako pokazali zajedništvo u ovogodišnjoj (isključivo) geografskoj dislociranosti Susreta.

Od 25.7. do 2.8. Osijek je grad-domaćin Europskih dramskih susreta - Edereda, međunarodne manifestacije koja se od 1987. godine održava svake godine u drugoj zemlji.
Edered okuplja
mlade zaljubljenike u dramu i kazalište koji kroz program interkulturalnih radionica pod vodstvom renomiranih europskih dramskih pedagoga razmjenjuju ideje i iskustva.

Nakon Švedske, Finske, Turske, Belgije, Velike Britanije, Austrije, Malte, Švicarske… Edered se nakon 18 godina vraća u Hrvatsku (2003. domaćin je bio Pazin), i to upravo u Osijek.

Zbog pandemije COVID -19 ,ovogodišnji Europski dramski susreti održavaju se u posebnim uvjetima – na jedinstvenu temu „Urbana džungla“, sudionici iz različitih zemalja sudjelovat će na radionicama u svojim zemljama, a putem videolinka povezivat će se s vršnjacima i međusobno prezentirati svoje aktivnosti i finalne radove.

Na našem dijelu dramske Europe - u Osijeku, okupit će se 16 mladih iz Hrvatske i Mađarske. Oni će zajednički, kroz osam dana, na temu „Urbane džungle“, sudjelovati na radionicama. Jedna od osobitosti EDERED-a je omogućiti sudionicima rad s najboljim europskim kazališnim i dramskim stručnjacima i razvijati njihovu ljubav prema dramskoj umjetnosti.

Radionice se održavaju
u prostoru Kulturnog centra Osijek, ali i na brojnim lokacijama u gradu gdje mladi dramci sa svojim mentorima (lako) pronalaze inspiraciju - upravo je Osijek najbolji predstavnik koncepta „Urbane džungle” koji je odabran kao glavna tema ovogodišnjeg Edereda - kao grad posve uklopljen u prirodu, i u suradnji s njom, grad koji se urbano razvija u suživotu sa svojim prirodnim okolišem.

Završni radovi sudionika Edereda iz svih dijelova Europe prezentirat će se na ceremoniji zatvaranja, u subotu 31.7. u dvorištu Stare pekare u Tvrđi (ulaz slobodan, slučajni i namjerni prolaznici dobrodošli!), a bit će to važan dio i trodnevne manifestacije „U gostima” koja će prostor oko Kulturnog centra Osijek, od 30.7. do 1.8. učiniti otvorenim prostorom međusobnog kreativnog susreta mladih s građanima kroz zabavne edukativno - glazbeno-scenske sadržaje.