Vijest | 11/07/23

OLJKIĆ: Premijera predstave za djecu "TAJNI VRT" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku!

14/07/23 - 15/07/23 18:00

„Tajni vrt“ premijerna je predstava za djecu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, koja će se u sklopu i u koprodukciji Osječkog ljeta kulture izvesti u petak, 14. srpnja i u subotu, 15. srpnja s početkom u 18.00 sati u prostoru Dječjeg kazališta.
Dječje kazalište Branka Mihaljevića svako ljeto obogati OLJKIĆ novim premijernim naslovom, a ove godine riječ je o predstavi u režiji talijanskog majstora kazališta sjena Fabrizija Montecchija i u dramaturgiji Enrice Carini. Naslovne uloge pripadaju glumcima našeg omiljenog Dječjeg kazališta: Ivani Vukićević , Tihomiru Grljušiću, Srđanu Kovačeviću i Aleksandri Colnarić.

Besplatne ulaznice za predstavu „Tajni vrt“ za obje izvedbe – premijernu 14.7., kao i za drugu izvedbu 15.7. u 18.00 sati u Dječem kazalištu Branka Mihaljevića, preuzimaju se na blagajni Dječjeg kazališta (Trg bana Josipa Jelačića 19, Osijek) svaki dan od 8-15 sati ili sat vremena prije predstave (ako ih još bude).

Fabrizio Montecchi / Enrica Carini – kratko o predstavi:

Dvoje djece koje su životni uvjeti učinili nesretnima, apatičnima i nezainteresiranima za sve, zahvaljujući malenom vrtu o kojem se odlučuju brinuti, pronalaze volju za životom i na taj način pomažu odraslima koji ih okružuju da ju i oni ponovno pronađu. Tako ispričana čini se kao jednostavna priča o djeci za djecu, ali u Tajnom vrtu F. H. Burnetta ona postaje, posebice ako se ponovno čita u svjetlu suvremenosti, priča koja služi kao ogledni primjer. To je priča koja nosi snažnu poruku: samo osjećajući se dijelom prirode možemo izliječiti svoje slabosti i pronaći sebe.
Zato nam se učinilo važnim priču o Mary i Colinu ispričati i danas te ju uprizoriti, nastojeći istaknuti upravo karakter univerzalne priče. Odabir kazališta sjena kao kazališnog jezika u tome nam je bio od velike pomoći jer nam je omogućio da se prebacimo u vrijeme koje je više imaginarno nego povijesno, uspješnim prikazom mjesta unutar okvira i brzim, gotovo filmskim, ritmom izmjena scena.

Četiri glumca, koji su sastavni dio ove ideje kazališta sjena, imaju zadatak voditi nas kroz priču zahvaljujući igri kontinuirane izmjene uloga: naratora, likova, animatora likova sjena. Ali, prije svega, imaju za zadaću svjedočiti nam o neizostavnoj ulozi kazališta u našem društvu.

Izvedbe:

Petak, 14.7./18.00 sati/Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Subota, 15.7./18.00 sati/ Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

Kazališna prilagodba: Enrica Carini i Fabrizio Montecchi
Režija i scenografija: Fabrizio Montecchi
Likovno oblikovanje lutaka za kazalište sjena: Gabriele Genova
Kostimografija: Zdenka Lacina
Glazba: Ivica Murat
Igraju: Ivana Vukićević, Tihomir Grljušić, Srđan Kovačević, Aleksandra Colnarić