Aktualni događaji | 04/07/23

OLJK predstavlja: OTVORENJE IZLOŽBE "TRAG" u Galeriji "KAT" !

07/07/23 - 02/09/23 19:00

U sklopu Osječkog ljeta kulture u petak, 7. srpnja s početkom u 19.00 sati u Galeriji „KAT“ bit će otvorena skupna izložba pod nazivom „TRAG“ četvorice hrvatskih likovnih umjetnika: Marija Čaušića, Marija Matokovića, Igora Čabraje i Mirana Šabića. Glavna poveznica ove četvorice umjetnika medij je umjetničke grafike. Izložba ostaje otvorena sve do završetka OLJK-a, točnije do 2. rujna. Ulaz je slobodan. 

Iz predgovora kustosa Tomislava Pletenca izložbi:

„Modeli kojima smo dugo vremena naučili snalaziti se u svijetu danas više nisu primjenjivi. Oni se manifestiraju u klimatskim promjenama, financijskim krizama i ratovima. Svijet je možda nalik na onaj kakvog nam iz povijesti donose grafike apokalipse Albrechta Dürera. I danas smo suočeni s četiri jahača, ratom, gladi, zarazom i smrti. No, današnji grafičari odlaze u potragu za nekim petim jahačem koji je u pozadini svih nedaća koje su snašle naš svijet. Kako je njega teško opisati on ostaje naznaka kada se zaputimo na putovanje s druge strane vidljivog. Na ovoj izložbi svjedočimo potrazi četiri grafičara za petim jahačem, nepoznatim i kompleksnim hiperobjektom…

Očigledne su veze sve četvorice grafičara u potrazi za prostorom onog što preostaje nakon što pokušamo u suvremeni svijet pogledati bez naučenih modela razumijevanja. Ti modeli polako postaju potrošeni i više ne pružaju sigurnost. Nedostatak poretka i normi očitavamo kako u pandemijama i prirodnim nepogodama, tako i u ratovima i financijskim krizama. Umjesto da pokušaju predočiti katastrofu oni se okreću otkrovenju – apokalipsi. Nećemo biti zagledani u strahote ovog stanja već u pozadinu, mjesto iz kojeg nesigurnosti dolaze. Pred nama je nepoznati peti jahač apokalipse, a jedino je umjetnost ta koja ga može opisati, a samim time i otvoriti mogućnost da se s njime suočimo.

Osječko ljeto kulture poziva Vas da se od vrućine sklonite u klimatizirani prostor Galerije „KAT“ u Kulturnom centru Osijek i posjetite skupnu izložbu grafike predstavnika mlade generacije osječkih i hrvatskih umjetnika koji se predstavljaju osječkoj kulturnoj publici na ovoj jedinstvenoj izložbi koja će biti otvorena od 7.7. sve do 2.9. uz slobodan ulaz.
Radno vrijeme Galerije „KAT“: ponedjeljak – subota  7-22 sata.   

O umjetnicima:

Mario Čaušić rođen je u Osijeku 1972. Temeljna preokupacija njegovog rada je istraživanje prostora te proširivanje vizualnog izraza. Od 2005. zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku na Odsjeku za vizualne i medijske umjetnosti. Radovi mu se nalaze u različitim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

Igor Čabraja rođen je u Slavonskom Brodu 1976. Diplomirao je 2006. godine na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je zaposlen danas. Djela su mu uvrštena u neke od domaćih muzejsko-galerijskih zbirki, a za svoj je rad primio više priznanja i nagrada.

Mario Matoković rođen je u Osijeku 1985. godine. Diplomirao je 2010. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Profesionalno se bavi umjetničkom djelatnošću u području suvremene vizualne i likovne prakse kroz medij grafike, videa, instalacije te umjetničke fotografije. Inicijator je umjetničke rezidencije u sklopu projekta MMML studija koji je zamišljen kao platforma za vizualna istraživanja u vidu rezidencija i projekata koji doprinose unaprjeđenju kreativno-kritičkog mišljenja unutar zajednice.

Miran Šabić rođen je 1986. u Brežicama u Sloveniji. Godine 2010. je diplomirao, a 2017. godine doktorirao na Poslijediplomskom doktorskom studiju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2009. kontinuirano izlaže u Hrvatskoj i svijetu. Izlagao je na 23 samostalne te preko 120 skupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Od 2012. radi na Grafičkom odsjeku, a od 2018. je prodekan za nastavu i studente na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.