Vijest | 05/07/22

OLJK najavljuje: Samostalna izložba ALIGNMENT Mirana Blažeka u MLU!

07/07/22 - 07/07/22 19:00

Onima koji kažu da muzeji nisu atraktivne ljetne lokacije, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku ponudit će jednu drugačiju perspektivu. Dvije sjajne izložbe koje se upravo u MLU-u, u sklopu Osječkog ljeta kulture tamo događaju, prava su prigoda da se dođete rashladiti u prekrasno monumentalno zdanje našeg Muzeja i da u miru, daleko od vrućine i buke, pronađete trenutak za sebe i - za umjetnost.

U četvrtak, 7. srpnja s početkom u 19 sati, u Muzeju likovnih umjetnosti bit će otvorena izložba hvaljenog mladog osječkog umjetnika Mirana Blažeka pod nazivom Alignment (Poravnanje). Diplomant Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, magistrant na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, Blažekov je rad vrlo rano zapažen i višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i izvan nje. Dobitnik je ugledne Nagrade „Radoslav Putar“ koja mu je 2012. dodijeljena za najboljeg mladog hrvatskog umjetnika do 35 godina. Dobitnik je i prestižne Nagrade „Vlastimir Kusik“ u sklopu 27. Slavonskog biennalea, čija glavna nagrada je upravo ova samostalna izložba u središnjem osječkom Muzeju. Kontinuirano sudjeluje na rezidencijalnim programima za umjetnike u inozemstvu koji su ga odveli sve do New Yorka. Od 2015. godine, osnivač je i voditelj projekta Međunarodnog Studentskog biennalea koji nagrađuje i organizira izložbe za studente i buduće mlade umjetnike.

Izložbu Alignment Mirana Blažeka organizira Muzej likovnih umjetnosti kao dobitniku prestižne nagrade "Vlastimir Kusik" s 27. slavonskog biennalea Slika kao virus. Specifičnog naziva Poravnanje – izložba govori, i kroz sliku prenosi, instinkt čovjeka da sve svoje znanje o sebi i svijetu poravna, sistematizira, akumulira i materijalizira. Riječima kustosice izložbe Valentine Radoš „..O stvaranju novoga Sunčeva sustava unutar bijele kocke izložbenog prostora i o trenucima prosvijetljenja koji nas vode do nove razine znanja/spoznaje.“  

Ulaz na otvorenje izložbe je SLOBODAN. Izložba je otvorena do 04. rujna 2022. godine, u radno vrijeme Muzeja likovnih umjetnosti.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka kao sastavni program Osječkog ljeta kulture.

SAMOSTALNA IZLOŽBA: MIRAN BLAŽEK
ALIGNMENT-PORAVNANJE

07.07.-04.09.2022

AUTOR IZLOŽBE: MIRAN BLAŽEK
KUSTOSICA IZLOŽBE: VALENTINA RADOŠ

Muzej likovnih umjetnosti
Europska avenija 9, Osijek

Program je dio 22. Osječkog ljeta kulture.