Aktualni događaji | 05/07/21

OLJK: Kulturni centar Osijek najavljuje - Koncert pijanistice IDE GAMULIN!

07/07/21 - 07/07/21 21:00

Priznata hrvatska pijanistica Ida Gamulin održat će koncert u sklopu Osječkog ljeta kulture, u srijedu 7. srpnja s početkom u 21.00 sat na platou ispred Kulturnog centra Osijek.

Poznata solistica, profesorica klavira i vodeće ime hrvatskog pijanizma srednje generacije Ida Gamulin nastupit će u Osijeku u sklopu Osječkog ljeta kulture.

Svoj umjetnički put ova priznata pijanistica i umjetnica započela je 1983. osvajanjem prestižne nagrade Mayra Hess koja joj je osigurala debi u Queen Elizabeth Hallu u Londonu, a onda i utrala put međunarodnom uspjehu i nastupima na prestižnim koncertnim pozornicama europskih metropola te diljem Sjedinjenih Američkih država i Azije.

Snimala je za CBS, BBC, France Musique, Bayerischer Rundfunk, diskografsku kuću EMI-Mava, te za nacionalne diskografske nakladnike. Do sada je objavila četrnaest nosača zvuka.

Posebnu pozornost posvećuje glazbi suvremenih hrvatskih skladatelja. Boris Papandopulo, Milko Kelemen, Anđelko Klobučar, Igor Kuljerić, Ivo Josipović i Berislav Šipuš, posvetili su joj svoje skladbe koje je praizvela i trajno zabilježila na nosačima zvuka.

Osim toga, svoj jedinstveni hommage bogatoj hrvatskoj glazbenoj ostavštini Ida Gamulin dala je priredivši za tisak cjeloviti opus glasovirskih minijatura Dore Pejačević, održala brojne koncerte s njezinim djelima, a na nosačima zvuka ovjekovječila najpoznatije minijature i cikluse te Klavirski kvintet u h molu .

Kroz svoj osječki koncert „Nedovršena priča“ Ida Gamulin i repertoarno će izraziti svoju naklonost interpretacijama djela klasične pijanističke literature kroz izvedbe Schubertove Sonate u B-duru i Chopinovog Nocturna, ali i „inzistiranje“ na prezentaciji bogate hrvatske glazbene ostavštine kroz djela Dore Pejačević: Maštanja, op. 17 i Papandopulov Zdenkin striptiz.

Ulaz na koncert je besplatan.

Srijeda, 7.7.2021.g. , početak u 21:00 sat
Plato ispred Kulturnog centra Osijek

„NEDOVRŠENA PRIČA“

IDA GAMULIN, klavir

Program:
Franz Schubert : Sonata u B-duru D 960 op.posth.
Allegro moderat
Andante
Scherzo
Finale

Frederic Chopin:     Nocturno br. 1 u F-duru, op. 15
                               Nocturno br. 2 u Fis-duru, op.15
                               Nocturno u cis-molu                                                                
                               Nocturno br. 2 u b-molu, op. 9
                               Nocturno br. 1 u cis-molu, op. 27

Dora Pejačević: Maštanja op.17           

Boris Papandopulo: Zdenkin striptiz (1962)
Menuet- Blues - Fox