Aktualni događaji | 26/06/23

OLJK 2023: IZLOŽBA DUBRAVKA MATAKOVIĆA U MLU-u!

28/06/23 - 15/08/23 19:00

U sklopu 23. Osječkog ljeta kulture, u srijedu 28. lipnja s početkom u 19.00 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku bit će otvorena izložba poznatog hrvatskog strip-umjetnika i ilustratora Dubravka Matakovića.
Izložba će predstaviti dosad najcjelovitiju retrospektivu Matakovićeva stvaralaštva i najopsežniji rezime umjetnikova rada.
Izložba ostaje otvorena sve do 15. kolovoza.

Dubravko Mataković dobro je poznato ime hrvatske strip-scene. Rođeni Vinkovčanin, svojim je prepoznatljivim vizualnim i jezičnim diskursom stekao kultni status među domaćim poznavateljima stripa.

Omiljeni domaći stripovski (anti)junaci: „Mali Ivica“, „Protman“, „Tetak Trinaesti“, „Super Di“, „Glištun Gmižić“…, za vrijeme Osječkog ljeta kulture „oživit„ će na velikoj izložbi u Muzeju likovnih umjetnosti kroz originalne strip table i ilustracije ovog iznimno stvaralački plodnog umjetnika.

Osim po stripu, Mataković je oblikovao i izradio ilustracije za desetke knjiga, udžbenika, glazbenih CD-a i plakata, ali i niz kazališnih scenografija. Pisao je dramske tekstove za komedije ( „Iz Kabula s ljubavlju“ i „Iz Kabula s ljubavlju TU“), a autor je i animiranog filma „Cigla“ nastalog u produkciji Zagreb filma 2012.
Njegova monografija izdana 2022. godine u nakladi Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo, već je „nestala“ – rasprodana je i upravo čeka svoje drugo izdanje!

Izložba Dubravka Matakovića bit će otvorena u srijedu, 28. lipnja s početkom u 19.00 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku.  
Ulaz na otvorenje izložbe je SLOBODAN. Izložba se održava u sklopu Osječkog ljeta kulture, a bit će otvorena do 15. kolovoza 2023.