Vijest | 10/07/24

LJETO U MUZEJU SLAVONIJE: projekcija dokumentarnog filma "ŠUME, ŠUME"

12/07/24 - 12/07/24 21:00

Ljeto u Muzeju Slavonije donosi projekciju dokumentarnog filma „Šume, šume“ (Hrvatska, 2024.) nastao u režiji Renate Poljak. Projekcija dokumentarnog filma održat će se u petak, 12. srpnja s početkom u 21.00 sat u Lapidariju Muzeja Slavonije. Ulaz je slobodan.

Formiran oko četiri glavne priče, film „Šume, Šume“ spaja vizualno impresivne segmente sa svjedočanstvima pripadnica partizanskog pokreta. Nanica (18), koja je umrla još u ratu, iza sebe je ostavila dnevnik. Marija (87) prije nekoliko godina dala je audiointervju te imamo zabilježen njen glas. Preostale dvije protagonistice Hilda (105) i Zdenka (96) strašno svjedoče o svojim ratnim i poratnim iskustvima. Film traga za skrivenim ženskim principima, formama i značenjima u pričama koje znamo, koje mislimo da znamo i koje tek trebamo saznati – i kojima diže spomenik.

Hilda Tompak, udata Hećej rođena je u Suhopolju 1918. godine, a maturirala na Ženskoj realnoj gimnaziji u Osijeku 1939. godine. Započeti studij na Filozofskom fakultetu prekinula je zbog ratnih prilika i zaposlila se 1943. u osječkom muzeju, odakle je otišla u partizane da bi se poslije rata ponovno vratila na staro radno mjesto. Kako su poslije preseljenja muzeja pojedini odjeli bili tek u formiranju, surađivala je u svim muzejskim poslovima, posebno u biblioteci. Početkom 1951. odlazi u Zagreb.

Trajanje filma je 68 minuta. Program Ljeto u Muzeju Slavonije dio je Osječkog ljeta kulture.

REŽIJA: Renata Poljak / SCENARIJ: Renata Poljak / KAMERA: Boris Poljak, Bojan Mrđenović, Goran Škofić/MONTAŽA: Marta Bregeš / GLAZBA: Alen i Nenad Sinkauz / PRODUCENTI: Vesna Teršelič, Dijana Cetina Mlađenović / PRODUKCIJA: Documenta-Centar za suočavanje sa prošlošću; Kinematograf