Aktualni događaji | 05/07/23

LJETNA (Filmska) RUNDA na OLJK-u: KRATKI FILMOVI S OKUSOM LJETA

08/07/23 - 08/07/23 21:00

Ovogodišnja Filmska runda u sklopu Osječkog ljeta kulture donosi nam niz odličnih, nagrađivanih kratkih filmova ljetne tematike.
U sklopu Osječkog ljeta kulture, u subotu, 8. srpnja s početkom u 21.00 sat gledamo kratke filmove na krovu Kulturnog centra Osijek.

Filmska RUNDA, revija kratkih filmova u Osijeku, svake godine u listopadu donosi selekciju najboljih kratkih filmova iz profesionalne i nezavisne produkcije, a u subotu, 8.7.  dolazi u svom ljetnom izdanju. S početkom u 21.00 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek bit će prikazano šest kratkih filmova ljetne tematike.

Program ljetne Runde osječkoj publici donosi filmove okupane ljetom. U ovom programu, s posebnim fokusom na turizam i ljetnu atmosferu, gledat ćemo pet kratkih filmova: kultni modernistički, dokumentarno-igrani film Pod ljetnim suncem Obrada Gluševića. Zatim, Vrlo kratki izlet Igora Bezinovića, avanturu koja je nastala kao istraživanje adaptacije “Kratkog izleta” Antuna Šoljana. Osječka redateljica Silva Ćapin nas satiričnim filmom Njemački inat vraća na jadransku plažu, koja postaje alegorija za proučavanje ljudskog ponašanja u jednom tipičnom ljetnom danu. Konačno, nagrađivani animirani film Arka Natka Stipaničeva zaokružiti će ovaj gorko-sladak ljetni izlet jednom veličanstvenom prekooceanskom plovidbom.

Kao poseban dodatak predstavit će i film Turist Tomislava Šobana, nastao na filmskoj rezidenciji u Osijeku tijekom prošle godine. Ovaj film sniman u Kopačkom ritu, nedavno je nagrađen nagradom Maksmilijan Paspa na Gledalištu Kinokluba Zagreb, a turizam izučava iz jednog eksperimentalnijeg kuta, gradeći decentnim montažnim postupcima zanimljivu cjelinu.

Ljetnu Filmsku RUNDU okrećemo u subotu, 8. 7. s početkom u 21.00 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek stoga, dođite, i uz slobodan ulaz,  uživajte u selekciji odličnih kratkih filmova s okusom ljeta!

Program Ljetne RUNDE:

POD LJETNIM SUNCEM (1960)
dokumentarno-igrani
Režija: OBRAD GLUŠEVIĆ
Produkcija Zagreb Film
Trajanje 13'09''

VRLO KRATKI IZLET (2014)
igrani
Režija: IGOR BEZINOVIĆ
Produkcija: Igor Bezinović
Trajanje: 15'50''

NJEMAČKI INAT (2020)
igrani
Režija: SILVA ĆAPIN
Produkcija : Eclectica (HR)
Trajanje: 15'

ARKA (2020)
animirani
Režija: NATKO STIPANIČEV
Produkcija: Kreativni sindikat
Trajanje: 14'40''

TURIST (2022)
Eksperimentalni

Režija: TOMISLAV ŠOBAN
Produkcija: Kinoklub Zagreb
Trajanje: 13'