Vijest | 08/09/20

Kultura u parku

11/06/20 - 25/06/20 21:30

"Kultura u parku" novi je program Kulturnog centra Osijeka i grada Osijeka. Nakon vrlo uspješnog programa "Kultura na kotačima", a u skladu s trenutnim i daleko slobodnijim mjerama postupanja u vrijeme pandemije, programi koje nudi "Kultura u parku", smjestit će se u parku kralja Petra Krešimira IV. „Kultura u parku“ dovodi u iduća dva tjedna raznolike programe, koji će se moći pratiti s travnjaka, dekica ili rasklopnih stolica koje će se dijeliti na lokaciji.

„Kultura u gradu Osijeku živi punim plućima, a Osječanke i Osječane nije omela ni cijela situaciji uzrokovana koronavirusom jer smo pronašli put do naše publike, gdje se projekt "Kultura na kotačima" pokazao kao pun pogodak za sve one željnih kulturnih događanja”- izjavila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Kultura u parku tako je prilagođena novim mjerama koje su puno blaže objasnila je Gamoš te pozvala sve da budu slobodni ponijeti svoje dekice od kuće, piknik košare kako bi se osjećali što ugodnije, ali isto tako naglasila kako će dijeliti i stolice za sjediti.

Ravnatelj Kulturnog centra Osijek, Ivan Kristijan Majić istaknuo je kako je Osijek grad parkova, poznat po svome zelenilu, a upravo je park kralja Petra Krešimira IV idealna zelena oaza za uživanje u koncertima i filmovima uz dovoljno mjesta za socijalno distanciranje.

Program započinje već sutra s koncertom tamburaškog orkestra Strossmayer kojim će dirigirati Mladen Tutavac, dok je u petak planiran jazz koncert sastava RAŠIć & BUHIn kojim promoviraju album AFTERSCHOCK. Termin za četvrtak 11. lipnja i u petak 12. lipnja je predviđen za 20:30 sati.

U subotu 13. lipnja su na programu dva filma. Prvi je u 18:30 sati i to Playmobil namijenjen za djecu, dok sve filmofile očekuje prava filmska poslastica od 20:30 sati naziva "Profesor i luđak".

Prvi tjedan programa Kultura u parku završava u nedjelju, 14. lipnja s prikazom talijanske komedije "Potpuni stranci" s početkom od 20:30 sati.

Naznake lošega vremena za sada nema, što znači da je ovo idealna prilika da nakon više od dva mjeseca građani Osijeka posjete javni događaj u najljepšem mogućem okruženju - zelenilu našega grada!

Program:

  1. lipnja (20:30h) koncert kojim dirigira Mladen Tutavac
  1. lipnja (20:30h) koncert jazz sastava AFTERSHOCK – RAŠIć & BUHIn
  1. lipnja:
  • (18:30h) Playmobil - film za djecu
  • (20:30h) Profesor i luđak - film prema istinitom događaju igraju Mel Gibsono i Sean Penn
  1. lipnja (20:30h) talijanska komedija Potpuni stranci - film

11. lipnja

Koncert Tamburaškog orkestra „STROSSMAYER“ u Parku kralja Petra Krešimira IV, 11. 6.2020. u 20:30h

 • PEDRO ITUARRALDE, arr. S. Jaramazović i S. Berta: Pequena Csarda za solo bisernicu i TO Solist: Zlatko Galik
 • A. Dvorak, arr. A. Adžić: Slavenski ples op. 46 C-dur
 • A. Dvorak, arr. D. Čuvidić: Slavenski ples op. 72 e-moll
 • A. Dvorak, arr. I. Karadža: Slavenski ples op. 46 g-moll
 • B. Potočnik: Šokica u Veneciji
 • T. Ranogajec: Dionizov rondo
 • A. Marković: Capriccio
 • D. Bobić: Molto Baranja
 • B. Potočnik: Sunčane ravni
 • A. Hačaturjan, arr. T. Ranogajec: Ples sa sabljama
 • A. Hačaturjan, arr. I. Karadža: Valcer iz suite "Maskarada"
 • Zequinha de Abreu - F. Novosel: Tico tico no Fuba
 • J. Strauss ml. arr. T. Ranogajec: Uvertira operete "Šišmiš"

Tamburaški orkestar „STROSSMAYER“

Solist: Zlatko Galik

Dirigent: doc. art. Mladen Tutavac

Asistent dirigenta: Tihomir Ranogajec

12. lipnja (20:30h)

Basist Mario Rašić i gitarist Nebojša Buhin promoviraju album AFTERSHOCK (Croatia Records, 2018) u akustičnom izdanju. Ideju Maria Rašića – autora i Porinom nagrađenog producenta - ukorijenjenog u etno fusion i veterana rock scene (Majke & Bare) prati gitarist Nebojša Buhin, poznatiji po svojim Porinom nagrađivanim instrumentalnim albumima. Repertoar je žanrovski teško ograničiti, kreće se u mixu jazz-rocka, etna i soundtrack glazbe. Album je 2019 nominiran za diskografsku nagradu PORIN u kategoriji „najbolji instrumentalni album“.

Na programu su i skladbe Maria Rašića s njegovih solo albuma iz perioda Balkan Zoo Ensemble, a izvedbi se pridružuje i bubnjar Damir Omen.

13. lipnja

(18:30h) Playmobil - film za djecu

Dužina filma: 99 minuta

Država/Godina: FRA, DEU, USA/2019

Žanr: animirani, obiteljski

Glumci: Mirela Videk, Nikola Čiča, Hrvoje Klobučar, Nikola Marjanović, Danijel Dizdar, Jelena Žnidaričić - Zsa Zsa, Goran Malus, Katarina Strahinić, Tihana Bakić Buklijaš, Kristina Gami

Redatelj: Lino DiSalvo

Dobna preporuka: Svi uzrasti

Sadržaj: Kada Marlin mlađi brat Charlie nenadano nestane i završi u magičnom, animiranom Playmobil svijetu njoj ne preostaje drugo nego da i sama, totalno nepripremljena uroni u njega te pokuša vratiti brata kući. U svojoj epskoj pustolovini Marla susreće nove prijatelje s kojima pokušava spasiti brata te svi zajedno uče važnu lekciju da je vjera u sebe sastavni dio uspjeha.

(20:30h) Profesor i luđak – film

Dužina filma: 124 minute

Država/Godina: Irska/2019

Žanr: Drama, biografski

Glumci: Natalie Dormer, Mel Gibson, Sean Penn

Redatelj: Farhad Safinia

Sadržaj: Sastavljane rječnika Oxford započeo je 1857. godine profesor James Murray, koji je prihvatio izazov pisanja najopsežnijeg rječnika ikad. „Nabavljajući iz mnoštva“ ; odnosno, prikupljajući definicije od ljudi iz čitavog svijeta, rječnik je mogao biti gotov čak tijekom desetljeća, umjesto stoljeća. Kako su se prikupljale definicije, nadzorni odbor, pod vodstvom Profesora Murraya, otkriva da ih je čovjek po imenu Dr. W. C. Minor, poslao više od deset tisuća. Kad ga je odbor odlučio nagraditi, na vidjelo izlazi šokantna istina: Dr. Minor, veteran Američkog građanskog rata, osuđeni je ubojica koji kaznu odležava u instituciji za kriminalno neubrojive osobe.

14. lipnja

(20:30h) talijanska komedija Potpuni stranci - film

Dužina filma: 97 minuta

Država/Godina: Italija/2016

Žanr: Drama, komedija

Glumci: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini

Redatelj: Paolo Genovese

Sadržaj: Talijanska komična drama prati sedam dugogodišnjih prijatelja tijekom jedne zajedničke večere. Pomalo zaigrani i uz čašicu vina odlučuju staviti svoje mobitele na stol te pročitati svaku poruku na glas, javiti se na svaki poziv i uključiti zvučnik, pročitati svaki mail… Jer, naravno, tvrde da nitko od njih nema što skrivati od svojih najboljih prijatelja. Uz brojne druge nagrade, «Potpuni stranci» je nagrađen na filmskom festivalu u Kairu za najbolji scenarij, nagradama David di Donatello za najbolju režiju i scenarij, Nagradom publike za na Norveškom filmskom festivalu te nagradom žirija na Tribeca Film Festival.