Aktualni događaji | 15/10/21

Koncertom violinistice EVGENIE EPSHTEIN započinje Mjesec židovske kulture

03/09/21 - 03/09/21 20:00

Ugledna violinistica Evgenia Epshtein svečanim koncertom otvorit će Mjesec židovske kulture koje tradicionalno u mjesecu rujnu, kroz niz aktivnosti, organizira Židovska općina Osijek. Koncert će se održati u petak, 3. rujna s početkom u 20 sati u foajeu Kulturnog centra Osijek.

Violinistica Evgenia Epshtein rođena je u Rusiji, a violinističko obrazovanje započela je u dobi od šest godina. Srednju školu za talentirane glazbenike završila je pod mentorstvom Vladimira Milshteina.
U Izrael je emigrirala 1990. godine gdje nastavlja studij na Tel avivškoj glazbenoj akademiji na kojem studira uz vrhunske glazbene pedagoge i glazbenike: Arthura Zissermana, Yaira Klessomea i Irenu Svetlovu. Nastavlja se usavršavati na rotterdamskoj Kraljevskoj akademiji. Suosnovačica je Aviv gudačkog kvarteta s kojim je ostvarila brojne uspjehe na prestižnim međunarodnim natjecanjima i nastupala diljem svijeta.

Kao solistica nastupala je s Bukureštanskim filharmonijskim orkestrom, Zadarskim komornim orkestrom, Splitskim simfonijskim orkestrom, Oxfordskim filharmonijskim orkestrom i brojnim drugima. Sa svojim recitalima nastupala je u svim najvećim izraelskim koncertnim dvoranama, a snimke njezinih koncerata emitirane su u mnogim zemljama svijeta. Nastupala je u Stockholmu, Parizu, Londonu, Pragu, Beču, Torontu, Ottawi, Zagrebu, Splitu i Varaždinu.

Osobitu pozornost u svom profesionalnom djelovanju posvećuje pedagoškoj aktivnosti i podučavanju. Cijenjena je glazbena pedagoginja koja je glazbeno odgojila brojne mlade violinistice i violiniste. Bila je članica žirija nekih od najuglednijih violinističkih natjecanja, a pozivana je predavati i održavati master tečajeve od SAD-a i Kanade do Šangaja.

„ Nastojim pomoći violinistima koji teže ostvariti profesionalnu karijeru u glazbi -  da misle, osjećaju i koriste svoje tijelo, jednako kao i svoje ruke, prste i umove, za otkrivanje, razvijanje i njegovanje individualnog zvuka i stila.“ objasnila je Epshtein svoju jedinstvenu pedagošku filozofiju.

Epshtein je docentica na na splitskoj Umjetničkoj akademiji, a profesorica violine od 2012. Osnivačica je ljetne škole “Summer con spirito” u Trogiru – Hrvatska gdje je držala predavanja iz violine i komorne glazbe 2013.,2014., i 2015. godine. Isto tako, osnovala je i Zimsku gudačku školu “Winter con spirito” u Vinkovcima.

Koncertni repertoar u petak obuhvatit će skladbe Borisa Papandopula, Yurija Polovitskog, Heinricha I. F. Bibera i Sergeja Prokofjeva u izvedbi ove ugledne violinistice.
Ovim koncertom započet će Mjesec židovske kulture kojim će u narednih mjesec dana kroz brojne aktivnosti, u suradnji s kulturnim institucijama grada Osijeka, biti održana brojna predavanja, likovne radionice, izložbe, predstave, književne i filmske večeri o kojima više možete saznati na mrežnim stranicama Židovske općine Osijek https://www.zo-osijek.hr/

Ulaz na koncert je slobodan uz prethodnu najavu na e-mail adresu: info@kulturni-centar.hr ili broj telefona: 031/328-955.

 

Petak, 03. rujna 2021., početak u 20 sati
Foaje Kulturnog centra Osijek

EVGENIA EPSHTEIN, solo violina

Program:


Boris Papandopulo: Monolog za violinu solo
1. stavak - Tempo Libero
2. stavak - Andante Sostenuto

Yuri Povolotsky: Nigunim - Sonatina za violinu solo
1. stavak - Lento Piu mosso

H.I.F. Biber: Passacaglia za violinu solo

Yuri Povolotsky: Nigunim - Sonatina za violinu solo
2. stavak - Allegretto

Sergei Prokofiev: Sonata za violinu solo
1. stavak - Moderato
2. stavak - Andante dolce (Tema s varijacijama)
3. stavak - Con brio