Aktualni događaji | 30/10/23

Koncertni ciklus grada: Koncert ZAGREBAČKOG KVARTETA!

02/11/23 - 02/11/23 20:00

Koncertni ciklus grada nastavlja se koncertom najstarijeg hrvatskog gudačkog ansambla - Zagrebačkog kvarteta, u četvrtak, 2. studenog u 20.00 sati u Kulturnom centru Osijek, uz slobodan ulaz.

Osnovan kao prvi profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, Zagrebački kvartet prvi je koncert održao 25. travnja davne 1919. godine. Tijekom sto godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika među kojima su slavni Vaclav Huml, Stjepan Šulek, Josip Klima, Ante Živković, Goran Končar…a današnji sastav čine Martin Krpan (violina), braća Davor Phillips (violina) i Hrvoje Philips (viola) te violončelist Martin Jordan.

Zagrebački kvartet je odsvirao oko 5.000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće, a u mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo "Vladimir Nazor" dodjeljena 2009 godine.

Zagrebački je kvartet tokom stoljeća djelovanja uspostavio visoke kriterije djelovanja koji ga i danas čine okosnicom zagrebačkog i hrvatskog kvartetskog muziciranja.

Ansambl njeguje širok raspon repertoara, od klasike i tzv. željeznog kvartetskog repertoara, do suvremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo.

Na svom osječkom koncertu Koncertnog ciklusa grada izvest će Gudačke kvartete Haydna i Čajkovskoga, kao i jedno djelo suvremenog španjolskog skladatelja Joquaina Turine.

Koncert Zagrebačkog kvarteta očekuje vas u četvrtak, 2. studenoga s početkom u 20.00 sati u Kulturnom centru Osijek, uz slobodan ulaz. Koncert je dio Koncertnog ciklusa grada/Sezona 2023/2024.

 

KONCERTNI CIKLUS GRADA
Četvrtak,2.11.2023./20.00 sati
Kulturni centar Osijek

ZAGREBAČKI KVARTET
MARTIN JORDAN, violina
DAVOR PHILIPS, violina
HRVOJE PHILIPS, viola
MARTIN JORDAN, violončelo

PROGRAM:
Joseph Haydn: Gudački kvartet u G-duru op. 54, br. 1, Hob.III:58

Joaquín Turina: Oracion del Torero

Petar Ijič Čajkovski: Gudački kvartet u D-duru Br.1 Op. 11