Aktualni događaji | 09/09/21

Koncert kvarteta Turangalila - Hommage židovskoj glazbenoj ostavštini

10/09/21 - 10/09/21 20:00

KONCERT KVARTETA TURANGALILA – HOMMAGE ŽIDOVSKOJ GLAZBENOJ OSTAVŠTINI U MJESECU ŽIDOVSKE KULTURE

Kulturni centar Osijek bit će mjesto i suorganizator još jednog divnog koncerta koji će se u sklopu Mjeseca židovske kulture održati u petak, 10. Rujna 2021. s početkom u 20:00 sati. U svom će foajeu ugostiti Kvartet Turangalila, četvero mladih profesionalnih muzičara i glazbenih entuzijasta  koji će izvedbama djela Prokofjeva, Blocha, Brucha i Mahlera dati posvetu židovskoj glazbi i ostavštini u mjesecu posvećenom židovskoj kulturi.

Kvartet Turangalila čini četvero mladih glazbenica i glazbenika koji su se upoznali tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je troje već i diplomiralo. Ime Kvarteta hommage  je djelu Oliviera Messiaena Turangalîla Symphonie.

Kvartet Turangalila počinje s djelovanjem 2019. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, isprva pod mentorstvom Vlatke Peljhan, a debitirali su izvedbom Messiaenovog Kvarteta za kraj vremena na Proljetnom festivalu komorne glazbe u Osijeku.

Kasnijim profiliranjem Kvartet na repertoar uvrštava mnoga djela hrvatskih suvremenih skladatelja, kao i kvartet Waltera Rabla, prvo djelo napisano za ovaj neuobičajeni sastav. Nakon nekoliko koncerata u Zagrebu, Kvartet je nastupio i na koncertu zatvaranja XXV. Dana Milka Kelemena u Slatini. U 2021. Kvartet Turangalila planira i predstavljanje takozvane serije ratnih kvarteta (Parać, Ruždjak, Klobučar, Brkanović) nizozemskoj publici u sklopu serije koncertnih gostovanja u Den Haagu, Haarlemu i Amsterdamu, kao i druga koncertna gostovanja u Hrvatskoj.

Osječanke Emma Stern na klarinetu i Teodora Sucala Matei na violini te Tonko Marković na violončelu i Viktor Čižić na klaviru članovi su Kvarteta Turangalila čiji će vas koncertni zvuci uvesti u rujanski vikend pred nama.

Ne propustite koncert Kvarteta Turangalila u petak, 10. Rujna s početkom u 20 sati u foajeu Kulturnog centra Osijek. Koncert se održava u sklopu Mjeseca židovske kulture kojeg organizira Židovska općina Osijek, u suradnji s Kulturnim centrom Osijek. Mjesec židovske kulture kroz cijeli mjesec rujan nudi raznovrsan program u suradnji s kulturnim ustanovama grada Osijeka.

Ulaz na koncert je slobodan. Dolazak nije potrebno najavljivati putem e-maila.

Petak, 10. rujna 2021.
Početak u 20:00 sati
Foaje Kulturnog centra Osijek

KVARTET TURANGALILA
EMMA ŠTERN, klarinet
TEODORA SUCALA MATEI, violina
TONKO MARKOVIĆ, violončelo
VIKTOR ČIŽIĆ, klavir

 Program:      

 1. Sergej Prokofjev (arr. Viktor Čižić)
  Uvertira na hebrejske teme
 2. Max Bruch
  Kol Nidrei

 3. Béla Kovács
  Sholem – Aleikhem, rov Fiedman!

 4. Gustav Mahler
  Kvartet za gudače i klavir u a-molu
 5. Medley židovskih melodija (arr. Viktor Čižić)

 

Izvor foto: https://jewisheritage.org/event/koncert-kvarteta-turangalila