Aktualni događaji | 28/02/22

Koncert jazz trija GANG OF THREE Pisarović-Kapec-Jovanović!

05/03/22 - 05/03/22 20:00

Kulturni centar Osijek u subotu, 5. ožujka s početkom u 20 sati poziva Vas na koncert jazz trija Gang of three! (Ova) „Banda troje“ u sastavu vrhunskih jazz glazbenih individualaca: vokala Vesne Pisarović te Ivana Kapeca i Pavla Jovanovića na gitari, pomiču granice klasičnih standarda i poimanja jazza te, kako sami kažu, organiziraju izlete u “slobodne" sfere zvuka i forme, demonstriraju što je sve to “rubno” unutar onoga što se naziva jazz idiomom, kradu i izokreću klasičan repertoar “standarda”, ali i šuruju s drugim glazbenim urotnicima, poput Steve Lacyja, Mal Waldrona i Monka.

Vesnu Pisarović ovaj put ćemo vidjeti u drugačijem glazbenom aranžmanu. Prije dvadesetak godina bila jedna od najpopularnijih izvođačica pop-glazbe, a 2006. povukla se sa pop scene i posvetila jazzu - upisala je studij pjevanja u nizozemskom gradu Haagu, a potom magistrirala na prestižnoj školi Guildhall u Londonu. Iako i sama priznaje da joj je jazz najveća ljubav, ova iznimna glazbenica i vokal uspješno pliva i u pop i u jazz vodama.
U subotu, u Kulturnom centru Osijek vidjet ćemo ju upravo u onima u kojoj to još nismo - u jazz „varijanti“, i to pojačana s dvojicom jednako iznimnih glazbenika - Ivanom Kapecom i Pavlom Jovanovićem na gitari.

Uspješan i kao (školovani) gitarist i skladatelj  - Pavle Jovanović iskazao se djelujući u nekonvencionalnijim i eksperimentalnijim jazz sastavima s vodećim jazz glazbenicima mlađe i srednje generacije; jedan je od najistaknutijih predstavnika novog hrvatskog jazza, a u listopadu u sklopu Ciklusa Novi hrvatski jazz imali smo ga prilike čuti upravo ovdje u Osijeku kada je nastupio sa svojim Pavle Jovanović Quartetom. Zagrebački jazz gitarist i skladatelj Ivan Kapec još od 90-tih godina prošlog stoljeća bavi se jazzom i elektronskom glazbom i u tom se periodu promaknuo u jednu od vodećih figura domaćeg jazza. Svojom autorskom glazbom stalno pomiče granice, a u to kontinuirano uključuje najbolje mlade hrvatske jazz glazbenike. Iza njega je pet diskografskih izdanja i brojne nominacije za nagradu Porin.
S ovakvim glazbenicima i sastavima, može se bez ustezanja reći da hrvatska jazz scena ne kaska za ostatkom Europe, a njezinoj suvremenosti svjedočite u subotu, 5. ožujka u Kulturnom centru Osijek s početkom u 20 sati na koncertu trija Gang of three: Pisarović – Kapec - Jovanović. Nakon nastupa u Šibeniku i Rijeci, imate ih (među prvima) priliku čuti na njihovom osječkom koncertu.
Ulaz je SLOBODAN, bez prethodne najave putem e-maila. 

Repertoar je (avangardno) džezerski, a za dočarati izvedbu, prenosimo dio službene najave „Bande troje“:

„Njihove su karakteristike lako prepoznatljive: Vesnino suptilno igranje s jezikom samim, eksperimentiranje s frazom čak i "naprednim vokalnim tehnikama”; nenametljiva inventivnost i melodičnost Ivanove gitare; te Pavlove zvukovne artiljerije. Oprez: banda troje neprestano izmiče organima reda različitim subverzijama očekivanih uloga, poigravanjima s teksturom, timbrima i formom, nepresušnim eksperimentom i pozivima na glazbenu pobunu. 

Traže se svjedoci ovoga razbojstva!“