Aktualni događaji | 12/11/21

Koncert HRVATSKOG BAROKNOG ANSAMBLA svečano otvara Koncertni ciklus Grada

28/10/21 - 28/10/21 20:00

Koncertom hrvatskog baroknog ansambla pod nazivom „Telemannia“ u četvrtak, 28. listopada u Kulturnom centru Osijek s početkom u 20 sati bit će svečano otvoren Koncertni ciklus grada koji će u Osijeku tijekom cijele godine ugostiti vodeća imena, izvođače i ansamble hrvatske klasične glazbe.

Koncertni ciklus grada ulazi u svoju 10. sezonu u novom glazbenom ruhu, a počevši od četvrtka osječkoj publici predstavit će bogat i raznovrstan koncertni program u izvedbi trenutno vodećih glazbenika i ansambala klasične glazbe, ali i neke novosti poput obiteljskih koncerata za djecu i mlade.

Hrvatski barokni ansambl, pijanist Lovro Pogorelić, gitarist Petrit Ceku, Zagrebački solisti, BC Brass Kvintet, Mia Pečnik, klavirski Duo Gašparović, Acoustic project… samo su neki od glazbenih imena i naslova koji će nastupiti u Osijeku u sklopu Koncertnog ciklusa grada u organizaciji Kulturnog centra Osijek i pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, uz potporu Osječko-baranjske županije te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Čast otvaranja Ciklusa pripala je Hrvatskom baroknom ansamblu, najznačajnijem hrvatskom ansamblu posvećenom interpretaciji glazbe baroknog razdoblja pod vodstvom renomirane violinistice Laure Vadjon. S dva desetljeća dugom tradicijom izvođenja na ovim prostorima, redovito nastupaju na svim važnim glazbenim Festivalima u zemlji i inozemstvu: od Varaždinskih baroknih večeri, Glazbenih večeri u sv. Donatu, Splitskog ljeta, Dubrovačkih ljetnih igara do Festivala u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Argentini pa čak i Kubi… Surađuju s ponajboljim svjetskim umjetnicima, specijalistima za izvođenje barokne glazbe. Zbog posebno zanimljivih, virtuoznih, živih i angažiranih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

U Osijeku će izvesti program posvećen Georgu Philippu Telemannu (1681 – 1767), uz J. S. Bacha, najvećem njemačkom baroknom glazbenom velikanu 18. stoljeća.  

Ulaz na koncert je slobodan uz prethodnu najavu na e-mail: info@kulturni-centar.hr .

Koncertni ciklus grada nastavlja se već 3. studenog koncertom Zagrebačkih solista u Kulturnom centru Osijek.

 
Četvrtak, 28.10. 2021., Početak u 20.00 sati
Kulturni centar Osijek
„TELEMANNIA“*

HRVATSKI BAROKNI ANSAMBL

Stjepan Nodilo, blokflauta i umjetničko vodstvo

Violine: Laura Vadjon (koncertni majstor), Tanja Tortić, Helga Korbar,  Saša Borčić Reba,  Ivana Žvan, Blaž Žagač, Matej Mijalić
Viole: Hiwote Tadesse i Asja Frank
Viola da gamba: Mauro Colantonio
Violončelo: Dora Kuzmin Maković
Kontrabas: Pavle Kladarin
Teorba: Izidor Erazem Grafenauer
Čembalo: Pavao Mašić

PROGRAM
G. P. Telemann: Koncert za blokflautu, gudače i continuo u F-Duru, TWV 51:F1
G.P. Telemann: Fantasia polonaise
Muzika iz Telemannovih Fantazija za viola da gambu i Rukopisa iz Rostocka (obrada: Mauro Colantonio)
G.P. Telemann: Koncert za blokflautu, violu da gamba, gudače i continuo u a-molu, TWV 52:a1
Francesco Usper: Sonata a Doi Violini iz  Messa, e Salmi da concertarsi nell’Organo
Gabriel Usper: Sonata a tre
G.P. Telemann: Uvertira-suita Burlesque de Quixotte, za gudače i continuo u G-duru, TWV 55:G10

*Ovaj program ostvaren je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH.