Aktualni događaji | 07/12/21

Koncert DUA CIAMMARUGHI & TADDEI

07/12/21 - 07/12/21 19:30

Treći po redu Međunarodni festival komorne glazbe u organizaciji Akademije za umjetnost u kulturu u Osijeku nastavlja se koncertom talijanskog Dua Taddei & Ciammarughi na saksofonu i klaviru, u  utorak, 7. prosinca, s početkom u 19.30 sati u Kulturnom centru Osijek.

Luca Ciammarughi  talijanski je pijanist, izvođač, radijski voditelj i pisac. Njegova emisija „Il pianista“ od 2007. godina emitira  se na talijanskoj Radio Classica i stekla je veliku popularnost. Ovaj svestrani glazbenik nastupa kao koncertni pijanist, snima nosače zvuka za prestižne izdavačke kuće, glazbeni je konzultant, a često je angažiran i na koncertnim podukama.
Uz Lucu Ciammarughija duo čini još jedan sjajan glazbenik, saksofonist Jacoppo Taddei. Iako ima tek 25 godina, već sad se nalazi na vrhu međunarodne glazbene scene klasične glazbe. Corriere della Sera definirao ga je kao “Heroja saksofona“ zbog njegove briljantne tehnike, tankoćutnosti i bogatstva izvedbe.

Koncert je ostvaren u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.

Ulaz na koncert je besplatan, uz obaveznu rezervaciju mjesta na e-adresu: info@kulturni-centar.hr te predočenje EU digitalne COVID potvrde.

DUO CIAMMARUGHI-TADDEI
Utorak, 7. prosinca 2021. u 19:30 sati
Kulturni centar Osijek

JACOPO TADDEI, saksofon

LUCA CIAMMARUGHI, klavir

 

Program:

Domenico Scarlatti: Sonata K 87, trascr. Luca Ciammarughi
Jean-Philippe Rameau: Air des Sauvages, “Fôrets paisibles”
Jean-Philippe Rameau: Gavotte variée (solo piano)
Niccolò Paganini: Capriccio N. 1, trascrizione Raaf Hekkema (solo sax)
Vincenzo Bellini: Casta Diva dalla “Norma”, I. čin
Claude Debussy: Premier Arabesque, arr. Luca Ciammarughi
Erik Satie: Trois Gnossiennes, arr. Luca Ciammarughi
Kurt Weill: Youkali Tango
Francis Poulenc: Romanza dalla Sonata per clarinetto, trascr. Jacopo Taddei
G. Bizet/F. Borne: Fantaisie brillante sur “Carmen”

 

 

Luca Ciammarughi

Izvođač, radijski voditelj i pisac, čija je emisija „Il pianista“, koja se od 2007. godine emitira na Radio Classica, postala poznatom u talijanskoj popularnoj sceni. Objavljuje u mjesečnim časopisima: MUSICA, Classic Voice, Suonare News i Amadeus. U izdanju izd. kuće Curci nedavno je izašla njegova knjiga Non tocchiamo questo tasto. Musica classica e mondo queer. Njegove knjige Da Benedetti Michelangeli alla Argerich. Trent'anni con i Grandi Pianisti te Soviet Piano objavila je izdavačka kuća Zecchini Editore. Za izdavačku kuću LIM iz Luce objavio je Le ultime sonate di Schubert, a za Classica Viva esej Franz Schubert – Le sonate di gioventù. U izdanju Ponte alle grazie objavljen je naslov Gli indispensabili. 30 capolavori per pianoforte da ascoltare almeno una volta nella vita.

Izdavač ETC iz Lucce objavio je tri njegova eseja u knjigama I canti dell'ultimo Schumann i Tra poeti maledetti e cabaret. Studirao je klavir na Muzičkoj akademiji G. Verdi u Milanu. Diplomirao je s odličnim uspjehom u klasi Paola Bordonija, a potom stekao, uz pohvalno priznanje, akademsku diplomu iz komorne vokalne glazbe u klasi Stelie Doz i drugu razinu akademske diplome iz klavira. S Daltonom Baldwinom proučavao je lied.

Kao koncertni pijanist svirao je za Festival dei Due Mondi u Spoletu, Mito Settembre Musica, Jesensku glazbu u Comu, Taormina Arte, La Verdi, Mantova Chamber Music Festival, Società dei Concerti di Milano, Spoleto USA Festival u Charlestonu, Guadalquivir Festival u Španjolskoj, SIXE / European Union Youth Orchestra, Salle Cortot u Parizu, Teatro Verdi u Pordenoneu, FLOEMA-Orchestra Leonore, Piccolo Teatro Grassi u Milanu, Festival Liederiadi, Piano City Milan, PianoLab Martina Franca i mnoge druge institucije. S ansamblom SIXE (Talijanski zvuk za Europu) dobio je nagradu "Cosima Liszt" Jesenske glazbe u Comu. Nekoliko je puta gostovao na Radiju Tre Rai. Napisao je i CD knjižice za diskografe kao što su Deutsche Grammophon, Decca, Sony, Warner Classics, Brilliant te koncertne programe za neke od najvažnijih talijanskih koncertnih institucija, uključujući Teatro alla Scala, Filarmonica della Scala, Nacionalnu akademiju Santa Cecilija te kazalište Petruzzelli u Bariju.

Često angažiran na koncertnim podukama, održao je pet predavanja o klaviru u Sale Apollinee Teatra La Fenice u Veneciji. Surađivao je kao pijanist i glazbeni konzultant u stvaranju crtića "Max & Maestro" (Premio Abbiati 2019.), u kojem je jedan od protagonista Daniel Barenboim. Skladao je glazbu za kratke filmove Elsa’s kitchen i Anna i Marcel, prikazane u Centru Pompidou u Parizu.

Za diskografsku kuću Classica Viva snimio je dva CD-a posvećena ekstremnoj schubertovskoj klavirskoj produkciji, koja su kritičari primili s oduševljenjem. Objavio je zajedno sa Stefanom Ligorattijem četveroručni CD sa Schubertovim skladbama za Da Vinci Classics, zatim jedan CD za mjesečnik Suonare Records, s glazbom Rameaua i Schuberta. Objavio je dva CD-a za Concerto Classics: Nel salone di Casella (5 zvjezdica časopisa Music) te The sound of Picasso (s Jacopom Taddeijem, 5 zvjezdica časopisa Amadeus).   

Godine 2019. održao je seriju koncerata – predavanja o oblicima klasične glazbe u Palazzini Liberty u Milanu. Tijekom lockdowna 2020., uz dnevne novine La Repubblica, objavljena je njegova knjiga o Franzu Schubertu za seriju Impronte Musica. U jesen 2020. održao je predavanje o Beethovenovim sonatama za klavir u Auditorium Parco della Musica u Rimu za Nacionalnu akademiju Santa Cecilia u Rimu. Svirao je i klavir u orkestru u povodu BookCity Milano s La Filom pod ravnanjem Marca Seca i sopranisticom Carmelom Remigio. Njegov kritički esej o reviziji velikih pijanista nedavno je objavljen u svesku Edizioni Curci – Una storia italiana da 160 anni, a za Edizioni Ricordi urednik je izdanja Greeting Cards za klavir Maria Castelnuova – Tedesca.

Od 2020. jedan je od umjetničkih ravnatelja festivala “Pianosofia” u Casa degli Artisti u Milanu. Od 2021. umjetnički je voditelj PianoLaba u Martina Franca.

 

Jacopo Taddei

Saksofonist Jacopo Taddei ima tek 25 godina, a već se nalazi na vrhu međunarodne scene klasične glazbe. Corriere della Sera definirao ga je kao „Sax hero“, zbog njegove briljantne tehnike, tankoćutnosti i bogatstva izvedbe.  Jacopo se istaknuo nakon što je 2015. osvojio prestižnu nagradu Claudio Abbado te nagradu Muzičke akademije u Milanu. Rođen u Portoferraiu na otoku Elbi 1996. godine, započeo je glazbenu izobrazbu u dobi od osam godina na Filarmonica di Portoferraio. S devet godina primljen je, i to s ocjenom 10/10, u školu saksofona na Istituto Superiore di Studi Musicali Mascagni u Livornu, gdje se tri godine školovao u klasi V. Barbierija. Kasnije prelazi na muzičku akademiju Rossini u Pesaru, gdje je diplomirao s najvišom ocjenom i to cum laude i priznanjem Menzione d'Onore u klasi F. Mondelcija.

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji G. Verdi u Milanu i to također cum laude i s priznanjem Menzione d'Onore. Od 2006. pa do 2021. na međunarodnim natjecanjima osvojio je 26 prvih nagrada, među kojima: CIM u Barceloni, Gran Prix Povoletto, Salieri Zinetti, Luigi Nono, F.Cilea di Palmi, Enrica Cremonesi, Soroptimist International. Na Umbria Jazz festivalu 2015. godine osvojio je stipendiju za pohađanje Berlkee College of Music u Bostonu gdje je potom dobio još jednu stipendiju. 

Održao je koncerte u najprestižnijim koncertnim salama, među kojima su: Sala Verdi u Milanu, Teatro alla Scala u Milanu, Teatro Regio u Torinu, Teatro Argentina u Rimu, Auditorium Università u Milanu, Parco della Musica u Rimu, Teatro degli Arcimboldi, Dal Verme, Litta i Filodrammatici in Milano, Teatro d’Opera del Maggio Musicale u Firenci, Auditorium Cariplo u Milanu, Auditorium Giorgio Gaber u Milanu, Aula Magna Università Roma Tre, Berklee Performance Center u Bostonu.  Kao solist nastupao je s orkestrima kao što su: I Solisti di Mosca, OrchestraUniMi, Divertimento Ensemble, G.A.M.O. Ensemble. Surađivao je s: Orchestra Filarmonica della Scala, Orchestra Orchestra dell’Accademia di S. Cecilia, Orchestra de I Pomeriggi Musicali, RomaTre Orchestra.

Svirao je pod dirigentskom palicom poznatih dirigenata kao što su: Yuri Bashmet, Riccardo Chailly, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Yoichi Sugiyama, Daniel Smith, Bruno  Aprea, Francesco  Gesualdi, Viktoria Vitrenko, Sandro Gorli, Thimoty Brock, Felix Korobov, Igor Dronov, William Barkhymer, Howard Shelley, Koen Kessels, Sieva Borzak.

Od 2019. godine prvi je saksofon sopran u Teatro Regio u Torinu. Nedavno je nastupao u New Yorku (na otvorenju New York Chamber Music Festivala), Miamiju (Miami International Piano Festival Academy), Stokholmu (Italienisches Kulturinstitut), Hong Kongu (Y Theatre) te u Argentini i Švicarskoj.  Nakon što je dobio mjesto rezidencijalnog umjetnika Koncertnog društva za sezonu 2018./19., važan dodađaj bio je poziv iste Zaklade da se u sezoni 2019./20. nastupi kao solist zajedno s Nurnberger Symphoniker na Muzičkoj akademiji u Milanu i to u Sali Verdi i u Nürnbergu te ponovno 2022. u Sala Verdi. Među značajnijim angažmanima u proljeće 2021. bile su suradnje s Orchestra della Scala, u Teatru La Scala u Milanu, uključujući diptih Die sieben Todsnden i Mahagonny Songspiel Kurta Weilla, u kojem je Jacopo dobio priznanje od strane dirigenta Riccarda Chaillya, jer je "savršeno razumio i protumačio diaboličko značenje ove izvanredne glazbe ranog dvadesetog stoljeća". U rujnu 2021. sudjelovao je, s Filharmonijom Teatra alla Scala, u "Concerto per Milano", na Piazzi Duomo, u režiji Chaillyja, emitiranom uživo na nacionalnoj i međunarodnoj televiziji.

Godine 2017. odlikovan je medaljom Zastupničkog doma kao priznanje za talent. Godine 2020. proglašen je za službenog umjetnika francuske tvrtke Henri Selmer Paris. Nakon solo CD-a u produkciji Michelangeli Editorea, priloženog časopisu Suonare News, u povodu izložbe Picasso Metamorfosi, u Palazzo Reale u Milanu, izašao je njegov drugi CD “The sound of Picasso“, nastao za Concerto Classics i Skira.

Intervjui s njim izašli su u novinama kao što su: Repubblica, Il Giorno, Il Resto del Carlino, La Nazione, Il Tirreno, Corriere della Sera, Avvenire, tjednik El tribuno, mjesečnik Famiglia Cristiana, Suonare News, Inside Elba, Enjoy Elba, Hat, Bre Magazine, webmagazini, Jazz Convention, Corriere.

Na Rai Radio3, u emisiji „Piazza Verdi“, prenošena su tri njegova koncerta uživo s intervjuima, uživo iz RAI Auditorija na Corso Sempione, a na Rai 5, RaiPlayu i RadioPopolare – koncert uživo u emisiji „Rotoclassici“.

Sa samostalnim nastupima svirao je u: La Verdi u Milanu, Società Umanitaria, Festival Omaggio all’Umbria Festival Elba Isola Musicale d’Europa, Amici della Musica u Padovi, Teatro Filodrammatici i Teatro Spazio 89 u Milanu. Nastupao je potom za institucije kao što su:  Zaklada Orestiadi iz Gibelline, Zaklada Anfossi u Palazzo Tursi u Genovi, Rimska filharmonijska akademija, Francuski kulturni centar "Grenoble" u Napulju, Akademija "Ludus tonalis" u Rimu te u brojnim koncertnim dvoranama kao što su Palazzina Liberty u Milanu, Sala dei Giganti u Palazzo Livano u Padovi, Villa Medici-Accademia di Francia u Rimu, Auditorium Conservatorio Cherubini u Firenci, Triennale di Milano, Aula Magna Sveučilišta za strance u Perugii, Palazzo Corsini u Firenci.

Od 2013. dio je Glazbene mladeži Italije čiji je glavni cilj podupirati mlade talentirane glazbenike. U sklopu poziva ove institucije nastupao je u prestižnim koncertnim salama među kojima su: Teatro San Carlo u Modeni, Palazzo Ducale di Pavullo, Auditorium di San Filippo u Fossombroneu, Auditorium Secco Suardo u Bergamu, Arengario di Monza, Sala Puccini u Conservatorio Verdi u Milanu u sklopu manifestacije „I nuovi concertisti“,  zatim u WOW Spazio Fumetto u Milanu, Teatro Gentile u Fabrianu, Sveučilište u Camerinu, Fondazione Stelline u Milanu, Sala degli Specchi alla GAM, Expo Milano 2015, Auditorium San Nicol u Chioggi, Teatro Argentina i dr.

Jacopo se bavio skladbama kompozitora kao što su: Christian Lauba, Francesco Libetta, Vittorio Montalti, Alessandro Solbiati, Francesco Ciurlo, Roberto Esposito, Emiliano Imondi i Fulvio Falleri.

Masterclasove je održao u: Accademia Italiana del Sassofono u Ostra Veterena muzičkoj akademiji u Pesaru te na Summer Camp di Fanano.  Držao je lekcije iz saksofona na Corsi Musicali Serali na Muzičkoj akademiji u Milanu.

Učitelji su mu bili: Jean Michel Goury, Francisco Martinez, Lars Mlekush, Anders Paulsson, Jean Marie Londeix, Gerard Mc Chrystal, Claude Delangle. 

Na poziv Muzičke akademije u Perugi, zajedno s gudačkim orkestrom te F. Morlacchijem na harfi, premijerno je izveo skladbu Marca Cicconea posvećenu J. M. Londeixu koji je prisustvovao koncertu organiziranom njemu u čast.

Četiri godine za redom Jacopo Taddei nastupao je na Međunarodnoj pozornici saksofona u Fermu, gdje je potom pozvan da nastupi na dva izdanja festivala. Pet godina pohađao je tečajeve muzičkog usavršavanja na Festival delle Nazioni u Città di Castellu, s Federicom Mondelcijem, osvojivši dvaput stipendije (2010. i 2011.).

Sudjelovao je na bečkom Saxfestu. Godine 2020. svirao je in streaming na Moncalieri Jazz Festivalu. Pohađao je Siena Jazz Summer International Seminars. Nastupao je s Pietrom Tonolom, Avishaijem Cohenom, Miguelom Zenonom, Massimom Manzijem, Achilleom Succijem, Gregom Osbyjem. Pohađao je satove jazza kod Eddieja Danielsa, Massima Morgantija, Stefana Cocco Cantinija, Tine Tracanne. Jacopo živi u Milanu.