Aktualni događaji | 08/07/24

Kazališni programi OLJK-a: Molierov ŠKRTAC u izvedbi Narodnog pozorišta TUZLA!

08/07/24 - 08/07/24 21:00

Kazališne programe 24. Osječkog ljeta kulture nastavlja predstava „Škrtac“ Narodnog pozorišta Tuzla u ponedjeljak, 8. srpnja s početkom u 21.00 sat u Dvorištu Stare pekare.

U izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, jednu od najpoznatijih komedija slavnog francuskog dramatičara Jean-Baptistea Moliera na kazališnu pozornicu tuzlanskog kazališta u siječnju ove godine postavila je Osječanka Tamara Damjanović koja potpisuje režiju predstave.    

Ovaj kazališni klasik donosi nezaboravno iskustvo smijeha, satire i dubokih poruka dok pratimo avanture Harpagona ( Elvis Jahić) , čovjeka čija škrtost ne poznaje granice. “Škrtac” je uvijek aktualna priča jer se svako društvo, ali i pojedinac prepoznaju u vječnom pitanju odnosa prema novcu.

U predstavi igraju članovi ansambla tuzlanskog Pozorišta:  Adnan Omerović, Elvis Jahić, Edis Žilić, Samina Mujkanović, Belma Lizde Kurt, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević i Irma Zukić.

“U današnjici toliko obilježenoj kapitalizmom, materijalnim, profitom, Moliéreov Škrtac čini se aktualnijim nego ikad…
Goethe je rekao kako je Škrtac ispod svoje površine zapravo tragedija i upravo je Harpagonova opsesija ne samo novcem, nego njegovim posve besmislenim gomilanjem ni u kakvu konkretnu svrhu, pritom negirajući svaku ljudsku kvalitetu, možda najveći svjedok vremena u kojem danas živimo. Vremena u kojem vas kafići podsjećaju da pustite mobitel i razgovarate jedni s drugima. Vremena u kojem je povratak sebi postao slobodna aktivnost. Vremena u kojem se meditativni retreatovi nalaze na vrhu ljestvice poželjnih weekend getawaya.Vremena u kojem se na sve ono što bi nas približilo drugom čovjeku toliko zaboravilo da je počelo – koštati.”

Tamara Damjanović, redateljica

Ulaznica za predstavu više nema.