Aktualni događaji | 19/05/22

IZLOŽBOM korejskih umjetnika obilježavamo 30 godina uspostave diplomatskih odnosa Južne Koreje i Hrvatske

11/05/22 - 11/05/22 19:00

Obilježavanje 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Južne Koreje bit će upriličeno s dvije zanimljive izložbe na kojima će se u dva hrvatska grada - Zagrebu i Osijeku, predstaviti ugledni korejski suvremeni umjetnici.

U povodu obilježavanja 30 godina uspostave diplomatskih odnosa Republike Južne Koreje i Hrvatske, 11. svibnja u Kulturnom centru Osijek bit će postavljena izložba korejskog arhitekta i fotografa Yang-Han moa.
Yang-Han mo svojim je fotobjektivom zabilježio ljepotu pet korejskih povijesnih palača, istinskih arhitektonskih bisera i te fotografije pretvorio u jedinstveno umjetničko djelo prenoseći ih na 60-metarski hanji papir. Hanji papir tradicionalni je korejski papir, a umjetničko djelo te veličine (2X30m) čini ga kandidatom za Guinessovu knjigu rekorda u koju će biti (trajno) upisan po završetku izložbe.
Na izložbama sudjeluje još pet korejskih umjetnika: Seok Eun-mi, Jeon In-Sook, Kang Young-nam, Park Young-hee i Park Nam-hee čija će jedinstvena umjetnička djela: fotografije, umjetnički predmeti od recikliranog stakla, slike tintom... biti izložena i predstavljena na izložbama u Zagrebu i Osijeku.  

Među djelima navedenih umjetnika posebno je zanimljiv i dio izložbe pod nazivom „Watch the sea and Make art“ .
Riječ je o recikliranim predmetima poput ogrlica od stakla,  prethodno bačenog (kao otpad) i izvađenog iz mora. Ekipa umjetnika koja je izrađivala ove predmete posjetila je brojne plaže duž istočne i zapadne korejske obale kako bi dobili cjelovitu sliku o stupnju zagađenosti mora.
Korejski umjetnici ovom izložbom žele pokazati štetnost i posljedice koje zagađenje ima na čitav morski ekosustav, ali i ukazati na važnost (o)čuvanja i brige za čisto more u zemljama koje se najvećim dijelom na njega oslanjaju - jedna je to od poveznica Južne Koreje s tri strane okružene morem, i Hrvatske, bisera Jadranskog mora.
Iako manje štetan od plastike, stakleni otpad nepovoljno djeluje na morski ekosustav otežavajući i blokirajući protočnost vode i zraka.

Spomenutim izložbama bit će obilježeno prijateljstvo zemalja Južne Koreje i Hrvatske, te, na najljepši mogući način, kroz kulturnu razmjenu i suradnju, upriličeno trideset godina od uspostave diplomatskih odnosa ove dvije zemlje. Izložbu u Osijeku, 11. svibnja 2022. godine u Kulturnom centru Osijek, s početkom u 19 sati, otvorit će predsjednik Gradskog vijeća, gospodin Vladimir Ham.