Aktualni događaji | 19/07/23

Izložbeni hommage stogodišnjici rođenja VLADE KRISTLA u galeriji Waldinger!!

20/07/23 - 20/08/23 19:00

U godini u kojoj obilježavamo stogodišnjicu rođenja Vlade Kristla, , u sklopu Osječkog ljeta kulture, u četvrtak, 20. srpnja 2023. s početkom u 19.00 sati u Gradskim galerijama Osijek (Galeriji Waldinger) bit će otvoren interaktivni koncept izložbe koji tematizira rad ovog velikog i svestranog hrvatskog umjetnika.  

U prvom dijelu večeri po prvi puta, osječkoj će javnosti biti predstavljena  dva do sada neizložena Kristlova rada iz privatne zbirke obitelji Vidaković iz Osijeka te povesti razgovor s njima o tim djelima. Razgovor će moderirati povjesničar umjetnosti Igor Loinjak.

Drugi dio večeri inspiriran je emisijama HRT-a „Jedno djelo“, koje su kroz jedan umjetnički rad ili ciklus predstavljale kontekst i kompleksnost umjetničkih opusa. Poseban fokus bit će na djelo „Kompozicija“ iz 1966., jedno (i jedino djelo) Vlade Kristla koje posjeduje Muzej likovnih umjetnosti Osijek.  Uz izloženu, originalnu „Kompoziciju“,  bit će izložen i zajednički rad nastao na likovno-edukativnim radionicama za djecu „Waldingerionica“. A kao „odgovor“ na original, uz pomoć posjetitelja pokušat će se na jednak način, tom originalu „odgovoriti“ novim velikim djelom koje će nastati za vrijeme trajanja ove jedinstvene izložbe.

Vlado Kristl (Zagreb, 23.01.1923. – München, 07.07.2004.) jedno je od značajnijih imena naše vizualne umjetnosti prošloga stoljeća. Svoju umjetničku zrelost stekao je ranih pedesetih godina kada se aktivno uključio u rad grupe EXAT 51, a bio je prisutan i u okviru Novih tendencija, tada važnog međunarodnog pokreta čije je sjedište bilo u Zagrebu. Premda po obrazovanju likovni umjetnik, slikar, Kristl se na domaćoj i međunarodnoj sceni afirmirao svojim animiranim i igranim filmovima, a kritika ga je smatrala jednim od predvodnika zagrebačke škole animiranoga filma.

Izložba će biti otvorena od 20. srpnja do 20. kolovoza 2023. u Galeriji Waldinger svaki dan (osim ponedjeljka) od 19 -21 sat

Izložba koja se otvara u sklopu Osječkog ljeta kulture ujedno je i uvertira nadolazećoj izložbi Vlade Kristla kojom će Gradske galerije Osijek zaokružiti ovogodišnju izložbenu sezonu.