Aktualni događaji | 23/06/22

Izložba učeničkih i studentskih radova u sklopu projekta EXPLORE(R)

21/06/22 - 28/06/22 19:00

Otvorenje izložbe učeničkih i studentskih radova nastalih u sklopu projekta Explore(R)- Narativi prošlosti, održat će se od 21. – 28. lipnja u Kulturnom centru Osijek.

Grupna izložba učeničkih i studentskih radova koja će u Kulturnom centru Osijek biti otvorena u utorak, 21. lipnja s početkom u 19 sati, rezultat je likovno - umjetničkih radionica održanih u sklopu projekta Explore(R)- Narativi prošlosti realiziranog od strane Nansen dijalog centra, u suradnji s Kulturnim centrom Osijek i Udrugom Generator. Istraživanje osobnih sudbina ljudi koji su stradali kao žrtve totalitarnih režima II. svjetskog rata i strahote koje su proživjeli, poslužilo je učenicima i studentima uključenima u ovaj projekt da se senzibiliraju za ove teme i da kroz medij umjetnosti, osobito grafike, likovno izraze svoj odnos, doživljaj  i susret s tim strahotama, ali i da pokušaju progovarati i poslati poruku kroz svoj umjetnički rad.

Korijeni angažirane umjetnosti sežu daleko do španjolskog slikara Francisca Goye, njemačke umjetnice Kathe Kollwitz, do naše poznate konceptualne umjetnice Amele Frankl koji su upravo kroz umjetnost progovarali o užasima rata i njegovim posljedicama na društvo.
Učenike su kroz radionice vodili studenti i profesori Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku koji su i sami sudjelovali u procesu istraživanja te na istu temu realizirali nove radove. 

Izložba će biti otvorena od 21. do 28. lipnja u Galeriji Kat Kulturnog centra Osijek. Ulaz na izložbu je slobodan i otvoren svaki dan, osim nedjelje, od 10-20 sati.

Istovremeno, na nekoliko lokacija diljem grada, poznate fasade grada po osječkim kvartovima poslužit će kao platna ovakve angažirane umjetnosti i bit će obojana bojama -  Explore(R)-a . Studentica Josipa Henizelman kolažirala je fragmente učeničkih grafika nastalih na likovnoj radionici po uzoru na dadaističke kolaže kojima su umjetnici toga vremena kritički progovarali protiv prvog svjetskog rata, i ti će kolaži poslužiti kao radovi za vanjske projekcije po osječkim kvartovima.