Aktualni događaji | 01/10/21

Izložba “Limit reprezentacije” Hrvoje Hiršla od 5.- 22.10. u našoj Galeriji Kat!

05/10/21 - 22/10/21 10:00

HRVOJE HIRŠL: "LIMIT REPREZENTACIJE"
GALERIJA KAT, Kulturni centar Osijek, Osijek
5. - 22. 10. 2021.

U utorak, 5. listopada 2022. u Galeriji „Kat“ Kulturnog centra Osijek, u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika Osijek, bit će otvorena izložba „LIMIT REPREZENTACIJE“ hrvatskog umjetnika Hrvoja Hiršla.

Izložbu možete pogledati od 5.-22.10. u Galeriji "Kat" na 1. katu Kulturnog centra Osijek.

Hrvoje Hiršl umjetnik je, dizajner i istraživač, dobitnik brojnih stručnih Nagrada za svoj rad i umjetničke projekte koje smješta na razmeđe suvremene i medijske umjetnosti. Njegov dosadašnji rad obuhvaća interaktivne instalacije, zvučne instalacije, video instalacije i printeve, a u posljednjih pet godina njegovi interesi te istraživačke i umjetničke realizacije pomiču se u smjeru kompleksnijih sustava, automatizacije, čak i  kibernetike. Član je mnogih međunarodnih istraživačkih kolektiva i umjetničkih Lab-ova koji mu omogućuju umjetnički razvoj u ovom smjeru.  
Upravo na izložbi u Kulturnom centru Osijek osječanima će predstaviti svoj projekt „Limit reprezentacije“. Prva serija ovih crteža/slika nastala je tijekom istraživanja i razmjene s dr. Nevenom Šantićem s Max Planck instituta za kvantnu optiku. Drugi dio istraživanja realiziran je tijekom rezidencijalnog boravka u uglednom Bildraum studiju u Beču.
Crteži koji će biti predstavljeni na izložbi mogu se shvatiti kao kvantne simulacije na razini slikarstva. Pokušaj je to gledanja i dodirivanja nevidljivoga, odnosno kako umjetničkim procesima možemo pokušati prevladati ograničenja svojih osjetila i vidjeti stvarnost onakvom kakva uistinu jest. Crteži su neposredna interakcija medijatora (umjetnika), alata i površine.

Hrvoje Hiršl hrvatski je umjetnik s međunarodnom adresom.  U deset godina profesionalnog djelovanja imao je 14 samostalnih i preko 40 grupnih izložbi u Hrvatskoj i u čitavoj Europi.  
Osobita je čast ugostiti ovakvog umjetnika u našem izložbenom prostoru Galerije Kat.

Izložba koju otvaramo 5. listopada trajat će do 22. listopada. Ulaz na izložbu je slobodan, a izložba se može posjetiti svaki dan, osim nedjelje, od 10:00-20:00 sati u Kulturnom centur Osijek (Ulica kneza Trpimira 2/a).

Izložba je dio godišnjeg izložbenog programa kojeg organizira HDLU Osijek . Realizirana je u suradnji s Kulturnim centrom Osijek uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Osijeka. Izložbu medijski podržava Novalis festival.

O izložbi

Izložbeni projekt "Limit reprezentacije" pokušaj je gledanja i dodirivanja nevidljivoga, odnosno kako umjetničkim procesima možemo pokušati prevladati ograničenja svojih osjetila i vidjeti stvarnost onakvom kakva uistinu jest.

Prva serija crteža/slika nastala je tijekom istraživanja i razmjene s dr. Nevenom Šantićem s Max Planck instituta za kvantnu optiku. Drugi dio istraživanja realiziran je tijekom rezidencijalnog boravka u prominentnom Bildraum studiju u Beču.
Ovi crteži mogu se shvatiti kao kvantne simulacije na razini slikarstva.
Crteži su neposredna interakcija medijatora (umjetnika), alata i površine. „Pokušao sam pročistiti pokret od svih formalnih premišljanja. Kada se crtež svede na repetitivnu funkciju, elementarnu jedinku pokreta, prepuštanje greškama i fizikalnim svojstvima boje i površine, rezultati tih eksperimenata neodoljivo podsjećaju na kretanje čestica, generativne strukture rasta, Lorenzovu jednadžbu, Brownovo gibanje, subatomske čestice, putanje elektrona,... „
(ulomak iz opisa umjetnika Hrvoja Hiršla)

O umjetniku

Hrvoje Hiršl je umjetnik, istraživač i dizajner. Njegovi umjetnički projekti na razmeđu su diskursa
suvremene i medijske umjetnosti. Zanima ga otkrivanje skrivenih struktura i principa, razvija strategije kako bi ih učinio vidljivima. Glavne teme su ograničenja medija, automatizacija, kompleksni sustavi i kibernetika. Njegov rad obuhvaća: interaktivne instalacije, zvučne instalacije, video instalacije, printeve, itd.
Godine 2012. nominiran je za nagradu Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog umjetnika u dobi do 35 godina. Dobitnik je stipendija Crossing Parallels 2021 (Delft), Bildraum Studio 2021 (Beč), DordtYart Artists in Residence 2015. (Dordrecht), TRIBE Residency 2013. (Istanbul, Prag i Ljubljana) te Kulturkontakt Artists in Residence 2012. (Beč). Godine 2012. bio je sudionik izložbe Documenta (13) u Kasselu kao dio programa AND AND AND. Jedan od Hrvatskih predstavnika na Bijenalu Dizajna u Londonu 2016.
U 10 godina umjetničkog djelovanja imao je 14 samostalnih i preko 40 grupnih izložbi. Član je AR.S (algoresearch.systems) istraživačkog kolektivna i osnivač Media Lab-a u Zagrebu. Trenutno radi na projektu knjige za Institute of Network Cultures, Amsterdam. Izdanje je predviđeno za 2021. godinu.