Aktualni događaji | 18/07/23

Izložba AFEX: Francuska arhitektura u svijetu

19/07/23 - 31/07/23 20:00

Francuska arhitektura u svijetu tema je izložbe koja će u sklopu Osječkog ljeta kulture biti otvorena u foyeru Kulturnog centra Osijek od 19. do 31. srpnja. Izložba je ostvarena u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu i Francuskom alijansom Osijek.  AFEX (French Architects for Export) je francusko udruženje koja okuplja preko 200  francuskih arhitektonskih ureda, agencija, inžinjera, krajobraznih arhitekata, urbanista i dizajnera. Od 2010. godine AFEX organizira i dodjeljuje AFEX Grand Prix za francusku arhitekturu kojim svake godine  nagrađuje zgrade koje su u inozemstvu izgradili francuski arhitekti, istaknuti po svojim dizajnerskim i građevinskim kvalitetama.

“AFEX ovdje predstavlja zgrade koje su izgradili francuski arhitekti u inozemstvu. Mi želimo širu javnost upoznati s nagrađenim projektima u okviru Grand Prix AFEX. Projekti svih veličina i svih vrsta, bilo da su diskretni ili blistavi dragulji naše arhitekture, kakvu su gradili, vidjeli i doživjeli ljudi diljem svijeta…Ova izložba odaje počast kvaliteti naših arhitekata koji grade diljem svijeta, obogaćujući svoje stvaralaštvo i mogućnosti izvan granica. Ona svjedoči također i o kvaliteti dijaloga kojeg su znali uspostaviti sa stranim kupcima kako bi udovoljili njihovim potrebama i ambicijama.“  - izjavila je Madeleine Houbart, glavna tajnica AFEX-a.

Ova je izložba prvi put otvorena u pariškoj Kraljevskoj palači u sklopu obilježavanja Dana nacionalne arhitekture, a nakon toga je započela svoju međunarodnu turneju.

Sada je u suradnji s Francuskim institutom stigla i u na Osječko ljeto kulture gdje će ju posjetitelji moći pogledati u foyeru Kulturnog centra svaki dan od 7-22 sata, uz slobodan ulaz.
Izložba će biti otvorena 19. srpnja s početkom u 20.00 sati.