Vijest | 20/04/21

Život koji je vrijedilo živjeti

21/04/21 - 21/04/21 20:00

ŽIVOT KOJI JE VRIJEDILO ŽIVJETI


Riječ je o autorskom projektu Anje Đurinović Rakočević i Robina Mikulića.

Tekstualni predložak i koncept: Robin Mikulić

Izvodi: Anja Đurinović Rakočević

Producent: Marin Leo Janković

Oblikovatelj rasvjete: Martin Šatović

Majstorica tona: Nina Ugrinović

Dizajn: Vanja Rakočević

Fotografije: Filip Kos

Mentor: Tomislav Zajec

Akademija dramske umjetnosti


Ispitna produkcija drame Život koji je vrijedilo živjeti rezultat ješestomjesečnog istraživačkog procesa glumice Anje Đurinović Rakočević te, možda jednom budućeg, dramaturga Robina Mikulića.


Temelji se na dramskom predlošku spomenutog možebitnog dramaturga. Narativ monodrame blago se oslanja na elemente života jedne od njegovih omiljenih učiteljica. Mješavina poezije Sylije Plath te domaćih dječjih pjesnika čine njen neznatni, ali nezaobilazni dio. Miješanjem pseudodokumentarnog, političkog te socijalno osviještenog teatra istkana je izvedba čiji je primarni cilj bilo testiranje raspodijele odgovornosti autorstva. Kompleksom suigrom svih teoriji poznatih razina referencijalnosti postignut je dinamičan višeslojan prikaz dramski raslojenog lika s gdjekojim metateatarskim izletom.

Drugim riječima, najeli smo se hrpe govana prije nego što smo postavili iskren komad o jednoj sudbini koja je, realno, mogla biti bilo čija. Život koji je vrijedilo živjeti u svojoj je osnovi, dakle - nećemo nikome mazati oči, pažljivo strukturirani bućkuriš ideja, pokreta, pokušaja i pogreški autorskog dvojca. Život koji je vrijedilo živjeti komad je koji smatramo vrijednim investicije svakoga tko voli svoju mamu. Da, ovo bi mogao biti klikbej parekselans, ali i dalje odgovorno tvrdimo da ćete, nakon što pogledate ovaj komad, svaku mamu u svom životu gledati drugim očima - bez obzira radi li se o vašoj biološkoj majci ili pak bilo kojem njenom drugom modernom surogatu koje nam nameće društvo.


Život koji je vrijedilo živjeti obračun je kako nas samih s nama samima, tako i nas s vama. Život koji je vrijedilo živjeti možda jest Handkeovo Obraćanje publici za siromašne, ali Život koji je vrijedilo živjeti, na kraju je krajeva istovremeno, i naš je jednako plemenit koliko i iskren pokušaj borbe za
svijet u kakvom je moja učiteljica zaslužila živjeti.


Broj mjesta je ograničen (25)