Aktualni događaji | 12/12/21

Hommage skladatelju FRANJI KREŽMI u njegovom rodnom gradu

14/12/21 - 14/12/21 19:00

U utorak, 14. prosinca s početkom u 19 sati u Kulturnom centru Osijek priznata hrvatska mezzosopranistica Nataša Antoniazzo i pijanistica Mia Elezović premijerno će u Osijeku odžati koncert s programom pjesama slavnog osječanina - Franje Krežme.

Franjo Krežma poznat je kao violinski virtuoz, a njegovo glazbeno umijeće i izvanserijski talent iz Osijeka ga je odveo na svjetske pozornice. Manje je poznato da se na proputovanjima između svojih međunarodnih gostovanja bavio i skladanjem. Iako se skladateljstvom bavio uz uspješnu svjetsku karijeru violinista, njemački kritičari uspoređivali su njegove pjesme s onima Roberta Schumanna, a o njegovom skladateljskom talentu još više govori i činjenica da je većinu svojih pjesama skladao između 14. i 17. godine života.

Mezzosopranistica Nataša Antoniazzo i pijanistica Mia Elezović u utorak, 14. prosinca u Kulturnom centru Osijek održat će koncert s programom pjesmama Franje Krežme, koje će tako prvi put biti predstavljene u Osijeku, Krežminom rodnom gradu. Bit će to ujedno i predstavljanje projekta pod nazivom „Franjo Krežma solopjesme“, izdanih 2020.g u notnom izdanju udruge Hilarion, a koje je uredila sama Nataša Antoniazzo, kao i CD nosača zvuka  „Franjo Krežma Lieder” koji je izdala njemačka diskografska kuća Bella Musica Edition/ Antes Edition sa svjetskom distribucijom Naxosa, s izvođačima  Natašom Antoniazzo, mezzosopran i Mijom Elezović na glasoviru.

Posjetitelji koncerta imat će stoga jedinstvenu priliku prvi put čuti Krežmin izniman skladateljski repertoar, i tako na najljepši mogući način dati hommage ovom istinskom glazbenom velikanu kojim se Osijek ponosi.   

Ulaz na koncert je slobodan, uz obvezno predočenje COVID potvrde na ulazu.

Utorak, 14.prosinca 2021. /19.00 sati
Kulturni centar Osijek

NATAŠA ANTONIAZZO, mezzosopran
MIA ELEZOVIĆ, klavir

Program:

FRANJO KREŽMA

solopjesme

Poezija HEINRICH HEINE:

 1. Der arme Peter 1
 2. Der arme Peter 2
 3. Der arme Peter 3
 4. Die Lotosblume
 5. Am fernen Horizonte
 6. Du bist wie eine Blume
 7. Ich stand im dunkeln Träumen
 8. Im wunderschönen Monat Mai
 9. Und wüssten s die Blumen
 10. Schöne Wiege meiner Leiden
 11. Aus meinen Tränen spriessen

 

 1. Franz Liszt : Liebestraum br.3, Notturno – glasovir solo

           

Poezija NICOLAUS LENAU

 1. An die Melancholie
 2. Bitte
 3. Frage

 

CIKLUS PJESAMA Schilflieder

 1. I Drüben geht die Sonne scheiden
 2. II Trübe wird s die Wolken jagen
 3. III Auf geheimem Waldespfade
 4. IV Sonnenuntergang
 5. V Auf dem Teich
 6. Stille Sicherheit