Aktualni događaji | 30/01/24

GALERIJA KULTURNOG CENTRA: Otvorenje izložbe grafičara Gorana Kujundžića

05/02/24 - 17/02/24 19:00

U Galeriji Kulturnog centra u petak, 02. veljače s početkom u 19.00 sati otvara se izložba grafičkog umjetnika Gorana Kujundžića pod nazivom: „Polifonija ornamenta“. Izložba u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istok, u Kulturnom centru ostaje otvorena do 17. veljače, uz slobodan ulaz.

Goran Kujundžić istaknuti je hrvatski likovni umjetnik. Diplomirao je na Akdemiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika, u klasi prof. Miroslava Šuteja, a na istom Fakultetu je i doktorirao 2014. godine.
Izlagao je na samostalnim (Osijek, Zagreb, Vukovar, Vinkovci, Grožnjan,  Knin, Sarajevo, Pečuh, Široki Brijeg) i brojnim skupnim izložbama.
Crtež na papiru osnovni je likovni medij u kojem oblikuje. Opus Gorana Kujundžića je godinama usmjeren na oblikovne forme ornamenta. U svom radu proučava strukture oblikovanja ornamenta, te slijedi neka od načela formiranja ornamentalnih površina. Mnogi njegovi radovi se baziraju na tradicionalnim ornamentima iz etnografske zbirke Muzeja Slavonije u Osijeku.

U opisu izložbe  kustos Igor Loinjak naglasio je : „U analizi djela Gorana Kujundžića kontinuirano se ističe njegovo gotovo opsesivno oslanjanje na fenomen ornamenta iz kojega umjetnik tka široku paletu uzoraka kojima gradi guste i vizualno snažne strukture oslobađajući ih bilo kakvoga značenja. I doista, sukus Kujundžićeva dosadašnjeg opusa nedvojbeno nam to potvrđuje. Na putu koji je ovaj umjetnik odabrao, nema mnogo suputnika u okviru hrvatske likovne scene te ga možemo promatrati kao relativno izoliranu figuru čija je poetika dosljedno prenošena kroz sve segmente njegove umjetnosti.“

Galerijski prostor Kulturnog centra, počevši od izložbe u petak, obuhvaćat će foaje, kao i dio 1. kata, tako da će se umjetnost u svim svojim oblicima i manifestacijama nastaniti te zauzeti još veći prostor KC-a. Sve do kraja godine očekuju nas izložbe renomiranih domaćih i stranih umjetnika, umjetničke suradnje i radionice, a za svaku od izložbi, uvode se i dva termina vođenih izložbi kako bi se zainteresiranim posjetiteljima dodatno približila svaka od njih. Radno vrijeme Galerije Kulturnog centra je od ponedjeljka do subote od 10-20 sati. Ulaz na ovu, kao i na sve ostale izložbe, bit će slobodan.