Aktualni događaji | 16/05/24

Galerija Kulturnog centra: Otvorenje izložbe "BEZ ŠUMA" hrvatske umjetnice SIBEL LATIN

17/05/24 - 31/05/24 19:00

U Galeriji Kulturnog centra u petak, 17. svibnja s početkom u 19.00 sati otvara se izložba hrvatske umjetnice Sibel Latin pod nazivom „Bez šuma“. U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istok izložba će, uz slobodan ulaz, biti otvorena sve do 31. svibnja 2024.

Sibel Latin magistrirala je slikarstvo 2015. godine u klasi prof. Zoltana Novaka na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radi u mediju slikarstva i bavi se pitanjima vezanim uz prostor, memoriju i identitet te načinom na koji su ti koncepti vezani uz imaginarno. Dosad je održala nekoliko samostalnih izložbi ( „U-turn“, Galerija Šira, Zagreb 2020., „Bez šuma“, Galerija Kranjčar, Zagreb 2022., „Turska soba“, Galerija Matice hrvatske, Zagreb 2022.) kao i više grupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi iz dva ciklusa : „Bez šuma“ te ciklusa „Animali“, oba u kojima se umjetnica vezuje uz prostor prirode, a pitanja održivosti postaju pitanja sadašnjosti, budućnosti, memorije i identiteta.
U ciklusu „Bez šuma“ slika vrletne alpske motive, i to na način nekoga tko posjeduje iskustvo izravna sučeljavanja s njima. U najnoviji slikarski ciklus “Animali“  Latin u prirodne ambijente uvodi tijela morskih sisavaca.

O osječkoj izložbi riječima umjetnice:
Boravci u alpskim prostorima u mojim formativnim godinama do danas, posebno u stjecanju odnosa prema prirodi; mogućnost izolacije, tišine, hladnoće… trajno su odredili vrijednost, ali i surovost i neuhvatljivost prirode, jer dovoljan je samo trenutak da priroda pokaže svoju okrutnost, da me iz osjećaja jedinstva preplave nelagoda i oprez. Upravo je ta kontradikcija okidač za ovaj ciklus slika. Kao u prostorima reverzibilnih struktura gdje se tijelo uvijek traži i pronalazi. Nismo više promatrači, izbačeni smo iz uobičajenih misli, onemogućeno je ponavljanje pokreta, izbačeni smo iz poznatog i udobnog. Upravo Bowijeva misao odražava važnost takvih prostora:'' Budućnost je na onima koji je vide i čuju. Za to se treba popeti na visine, sam sa sobom.'…
Da bih se izrazila formalno, slikam planinske predjele, neomeđene ogoljene prostore bez šuma ali i šumu, asketskog kolorita na rubu apstraktnog i figurativnog prikaza s povremenim figurativnim elementima koja nas jasno smještaju u sadašnjost, pri čemu nastojim implementirati osjećaj koji nastaje tog trenutka…“

Izložba će biti otvorena od 17. do 31. svibnja u Galeriji Kulturnog centra. Radno vrijeme Galerije je pon-sub 10-20 sati. Ulaz ne izložbu je slobodan. Za vrijeme trajanja izložbe održat će se dva besplatna stručna vodstva kroz izložbu: 24. svibnja i 29. svibnja u 19.00 sati.