Aktualni događaji | 16/04/24

Galerija Kulturnog centra: Izložba "CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE" umjetnice Marije Ančić

19/04/24 - 10/05/24 19:00

U Galeriji Kulturnog centra Osijek u petak, 19. travnja otvara se nova izložba.
„Crtam. Stvari postaju čudne“ naziv je samostalne izložbe umjetnice Marije Ančić koju u KC-u možete posjetiti sve do 10. svibnja, uz slobodan ulaz.

Marija Ančić umjetnica je koja svojim djelima prožima snove, emocije, humor i identitet iz ženske perspektive, kroz svojevrsno dnevničko bilježenje svojih unutrašnjih stanja.  U svojem radu obuhvaća teme tjeskobe, depresije, crnog humora, često kroz motiv ženske figure. Njezini crteži prikazi su osjećaja i snoviđenja. Koristeći potencijal točke i crte, Ančić stvara crteže koji kroz GIF-ove animiraju njezinu podsvijest. Radovi odišu pomalo gotičkom tradicijom, dok atmosferu stvara neumorno radeći vlastitu mitologiju, koristeći vlastitu simboliku. Crteži i animacije odišu mističnim detaljima stvarajući atmosferu koja nas vodi u svijet snova, metafizike, podsvijesti.

Na izložbi u Galeriji Kulturnog centra, Marija Ančić predstavit će novu seriju crteža, GIF-ova i radova koji, po prvi puta u njezinoj praksi, ulaze u boju kao novi likovni element za razliku od dosadašnje linije i rastera koji je prevladavao na radovima.
Kustosi izložbe su Iva Muškić i Mario Matoković.

Izložba će biti otvorena u petak, 19. travnja s početkom u 19.00 sati u Galeriji Kulturnog centra Osijek. Ulaz je slobodan. Radno vrijeme Galerije je od ponedjeljka do subote od 10-20 sati.

U vrijeme trajanja izložbe održat će se i stručno vodstvo kroz izložbu u kojemu će biti dodatno pojašnjeni radovi umjetnice Marije Ančić, kao i njezin stvaralački proces. Vodstvo kroz izložbu održat će se u subotu, 20.4. u 19 sati kada će posjetitelje kroz izložbu provesti sama umjetnica te 3.5. u 19 h u prostoru Galerije Kulturnog centra Osijek. Stručno vodstvo je besplatno za sve posjetitelje.O umjetnici:

Marija Ančić (Sarajevo, 1982.) diplomirala je na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu 2005. a magistrirala u klasi prof. Hraste 2010. na Odsjeku za kiparstvo iste ustanove. Izlagala je na više festivala, skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se crtanjem i svim što ide uz to. Finalistica je nagrada Radoslav Putar za 2016, i White Aphroid Award 2018. 2022. godine sudjelovala je u programu rezidencije Art Omi u Ghentu, državi NY. Živi u Zagrebu.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Kulturnog centra Osijek.