Aktualni događaji | 11/06/24

GALERIJA KC: Međunarodna art scena predstavljena na novoj izložbi "PRINTCARD WROCLAW&ZINE WITHOUT A CROWN"

14/06/24 - 26/06/24 19:00

U Galeriji Kulturnog centra Osijek od petka, 14. lipnja do 26. lipnja otvara se Grupna izložba “Printcard Wroclaw & Zine Without a Crown”. Ona će na jednom mjestu okupiti dva međunarodna projekta „PrintCard Wroclaw -  “Migrations” i “Pages of Autonomy - Zine Without a Crown” koji okuplja i povezuje umjetnike  iz cijelog svijeta, a nakon nekoliko izložbi u Europi, po prvi puta predstavljaju se u Osijeku, Hrvatskoj.

“PrintCard Wrocław” međunarodni je umjetnički projekt pokrenut 2015. u "Art Book Studiju", Akademije umjetnosti i dizajna Eugeniusz Geppert u poljksom Wroclaw u organizaciji profesora Mariusza Gorzelaka. Projekt naglašava demokratizaciju umjetnosti, pozivajući umjetnike iz cijeloga svijeta na razmjenu grafičkih listova - komentara na određenu temu, stvorenih tradicionalnim grafičkim tehnikama u formatu 13x18 cm. Cilj je prikazati dostignuća suvremenih grafičara i stvoriti platformu za razmjenu ideja i iskustava.

Do sada je u projektu sudjelovalo preko 500 umjetnika iz 42 zemlje i 6 kontinenata.
Kustosi: Mariusz Gorzelak, Iva Muškić i Mario Matoković

Pages of Autonomy - Zine Without a Crown

"Zine Without a Crown" inovativan je projekt koji spaja bogatu, buntovnu tradiciju Zine kulture s dubokim istraživanjem osobnog i kolektivnog identiteta, posebno se fokusirajući na marginalizirane i kontrakulturalne teme. Vizualni i tekstualni stil izrazito je eklektičan, sadržavajući ručno crtane ilustracije, kolaže, grafike, tekst pisan na pisaćem stroju i nekonvencionalne rasporede koji odražavaju predanost kreativnosti i autentičnosti.
Kustosi: Ioannis Anastasiou, Majka Dokudowicz, Iva Muškić i Mario Matoković

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 14. lipnja s početkom u 19.00 sati u Galeriji Kulturnog centra uz nazočnost umjetnika koji su pokrenuli projekte, a Vodstvo kroz izložbu i razgovor s gostujućim umjetnicima održat će se u subotu, 15. lipnja u 12.00 sati u prostorima Galerije Kulturnog Centra u Osijeku.

Ulaz je slobodan, a radno vrijeme Galerije Kulturnog centra je od ponedjeljka do subote od 10.00 do 20.00 sati.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i sredstvima Kulturnog Centra Osijek.