Aktualni događaji | 22/08/23

FILMSKE VEČERI OLJK-a: Kanadska biografska drama "KOŽA" (SKIN/2018.)

19/08/23 - 19/08/23 20:00

U subotu, 19.8. s početkom u 20.00 sati u sklopu OLJK-a na krovu Kulturnog centra gledamo kanadasku biografsku dramu „Koža“ (Skin) iz 2018. Oscarom nagrađeni izraelski redatelj i scenarist Guy Nattiv inspiraciju za film dobio je čitajući novinski članak o Bryonu Widneru, ozloglašenom skinheadu koji prolazi kroz bolan proces skidanja tetovaža kroz koji se fizički i psihički „čisti“ od grijeha prošlosti.

Radnja filma „vrti se“ oko Bryona Widnera, jednog od najzloglasnijih neonacista i najtraženijih skinheada na FBI-ovoj listi. Zastrašujuće rasističke tetovaže kojima je pokriven od glave do pete simboliziraju zločine iz mržnje. Kada upozna Julie i njezine tri mlade kćeri, odgovornost očinstva ga snažno potakne da napusti pokret i život pun mržnje. Njegova odluka i doslovno je dočekana na nož od strane njegove bivše bande, koja mu prijeti smrću dok pokušava okrenuti svoj život. Uz pomoć FBI-a imao je čak 25 brutalnih operacija uklanjanja tetovaža u zamjenu za razotkrivanje zločina na koji se svaka pojedina tetovaža odnosi, što je kulminiralo uhićenjem i osudom njegove bivše bande. Bryona Widnera glumi sjajni Jamie Bell inače najpoznatiji po ulozi malog baletana Billy Eliota koji je upravo u ovom filmu pokazao svu raskoš svog glumačkog talenta. Danielle Macdonald glumi Julie Price, ženu koja je potakla promjenu kod Bryona, dok fenomenalna Vera Farmiga (Putnik, Prizivanje, Izvorni kod, Predsjednička igra) glumi Bryonovu majku koja ga stalno uvlači (i vraća) u svijet mržnje.

Uz slobodan ulaz i besplatne kokice vidimo se na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek u subotu navečer, 19.8. u 20.00 sati.