Aktualni događaji | 21/07/23

FILMSKE VEČERI OLJK-a: Gledamo butanskog kandidata za Oscara- diriljiv i atmosferičan film "LUNANA"!

19/07/23 - 19/07/23 21:00

Butanski kandidat za Oscara, film „Lunana: jak u učionici“ bit će prikazan u sklopu Filmskih večeri Osječkog ljeta kulture u srijedu,
19. srpnja na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek s početkom u 21.00 sat uz slobodan ulaz i besplatne kokice.

Topao, nježan, dirljiv, meditativan i atmosferičan film »Lunana« je redateljsko-scenaristički prvijenac butanskog redatelja Pawa Choyninga Dorjija. Nominiran je za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma 2022. godine.

U filmu je riječ o mladom učitelju Ugyenu koji živi u glavnom butanskom gradu Thimphuu, ali želi otići u Australiju i biti pjevač. No, dobiva nalog da odradi ugovor u školi u Lunani, najudaljenijoj školi na svijetu, u ledenjačkom himalajskom selu Lunana, što nerado prihvaća.
Nakon iscrpljujućeg putovanja, Ugyen stiže u Lunanu, gdje se nađe bez struje i grijanja, u školi bez prozora i ploče. Iako siromašni, seljani srdačno dočekuju svog novog učitelja, no on se suočava s teškim zadatkom podučavanja seoske djece bez ikakvih materijala. Očajan, želi odustati i što prije otići, ali ga, malo-pomalo, osvajaju jednostavnost, dobrota i želja za učenjem mališana i njihovih obitelji.

“Lunana: Jak u učionici” (“Lunana: A Yak in the Classroom”) po mnogočemu je jedinstven film. Prvenstveno, najveći dio glumaca su naturščici, stvarni stanovnici tog udaljenog himalajskog sela koji nisu nikad niti otišli dalje od vlastitog sela. Film je sniman tri mjeseca u najzabačenijem selu u Butanu, a to je podrazumijevalo rad u uvjetima bez struje, puteva i bez kontakta s civilizacijom. Većina filma snimljena je s kamerama na solarnu bateriju, a konji i magarci su nosili kompletnu opremu do Lunane na 3500 metara nadmorske visine. No, iz svih navedenih razloga,  film vjerno upoznaje  gledatelje ne samo s rijetko viđenom prirodom, nego i dobro portretira likove i običaje te ostavlja na gledatelje snažan dojam.

Ovaj jedinstveni, dirljiv i atmosferičan film „Lunan: jak u učionici“ gledamo na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek u srijedu, 19.7. s početkom u 21.00 sat. Ulaz slobodan.