Aktualni događaji | 21/07/23

Filmske večeri OLJK-a - kinematografija Obale Bjelokosti: film "NOĆ KRALJEVA"

27/07/23 - 27/07/23 21:00

U sklopu Filmskih večeri Osječkog ljeta kulture u četvrtak, 27. srpnja s početkom u 21.00 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek prikazujemo film „Noć kraljeva“ (La nuit de rois).
Film redatelja iz Obale Bjelokosti Philippea Lacôtea, predstavnik je male, ali zanimljive kinematografije te zapadnoafričke zemlje.

Sedamdesetih godina redateljski prvijenac, film „Crno-bijelo u boji“ kasnije slavnog redatelja iz Obale Bjelokosti Jean-Jacquesa Annauda dobio je Oscara za najbolji strani film.

Upravo je redatelj „Noći kraljeva“ Phillipe Lacôte nakon gotovo pola stoljeća vratio fokus na kinematografiju Obale Bjelokosti, najprije svojim prvim filmom „Run“ s kojim je ušao u konkurenciju filmskog festivala u Cannesu ( ali i mnogih drugih svjetskih filmskih Festivala) a zatim i drugim -  „Noć kraljeva“ kojim je ušao u uži izbor za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma 2021. godine.

Radnja filma „Noć kraljeva“ smještena je u zloglasni zatvor La Maca u Obali Bjelokosti kojim upravljaju zatvorenici. Mladić stiže u La Macu, a odmah po dolasku, zatvorski glavešina, tzv. „Dangoro“ ga odabire da tijekom noći crvenog mjeseca – u skladu sa zatvorskom tradicijom - ostalim zatvorenicima ispripovijeda priču. "Ako želiš preživjeti, nemoj dovršiti svoju priču", savjet je starog i bolesnog Dangora za Romana.. Ako završi prije izlaska sunca, bit će ubijen, odnosno što više priča, duže će ostati na životu.  Saznavši kakva ga sudbina čeka nakon završetka priče, počinje pripovijedati o mističnom životu legendarnog odmetnika Zama Kinga, trudeći se da priča potraje do zore…

U ovoj dinamičnoj i vizualno impresivnoj drami zatvor je samo ambijent priče o snazi pripovijedanja, interpretacije i mitomanije, inspirirane "Tisuću i jednom noći", s mladićem Romanom kao muškom verzijom Šeherezade.

Film „Noć kraljeva“ festivalski je hit prikazan na festivalima u Veneciji (premijerno), Torontu, a nagrađen je i na Festivalu mediteranskog filma u Splitu.

Vidimo se na filmu u četvrtak, 27. srpnja u 21.00 sat na krovu Kulturnog centra. Ulaz i kokice su besplatni! U slučaju kiše i lošeg vremena, projekcija se NE otkazuje, već premješta u Malu dvoranu Kulturnog centra Osijek.

Trajanje filma: 93 minute