Aktualni događaji | 29/11/22

"CRTEŽ - EMANACIJA DUHA": Godišnja izložba članova HDLU Osijek

28/11/22 - 12/12/22 19:00

Galerija Kat Kulturnog centra Osijek od ponedjeljka, 28. studenoga do 12. prosinca ugostit će Godišnju izložbu članova Hrvatskog društva likovnog umjetnika pod nazivom „CRTEŽ-Emanacija duha“.  Članovi HDLU-a Osijek na ovogodišnjem će se izdanju revijalne godišnje izložbe predstaviti svojim crtežima.

Već tradicionalno, završni mjesec u godini vrijeme je sumiranja cjelogodišnjeg rada, a kad je riječ o našim, osječkim umjetnicima, članovima najvećeg hrvatskog likovnog udruženja – Hrvatskog društva likovnih umjetnika, prosinac je vrijeme kad prezentiraju svoj rad na Godišnjoj izložbi radova.

Počevši od 28. studenoga s početkom u 19.00 sati u Galeriji Kat Kulturnog centra Osijek moći ćete pogledati selekciju radova članova HDLU-a Osijek, mladih, ali i već afirmiranih lokalnih umjetnika, koji svojom umjetnošću daleko prelaze ili premašuju geografske i bilo koje druge granice.

Ovogodišnja tema i naslov izložbe "CRTEŽ – Emanacija duha" objašnjena je riječima kustosa izložbe Igora Loinjaka:  

Temeljni pojmovi likovnosti jasno do izražaja dolaze u mediju crteža. Izučavajući psihomotorni razvoj djeteta, psiholozi su složni u zaključku kako potreba za izražavanjem koja se vrlo brzo počinje manifestirati kroz djetetovu želju za crtanjem , predstavlja vrlo važan aspekt čovjekova razvoja. Zašto je tome tako? Ovladati crtežom ujedno znači i ovladati doživljajem prostora i rasporeda stvari koji u njemu postoje. Zbog toga je svladavanje crteža gotovo jednako važno kao i učenje jezika jer dijete kroz ova dva aspekta  koji čine bit njegove duhovne dimenzije počinje razumijevati svijet u kojemu živi. Crtež se stoga može smatrati djelatnom emanacijom duha koju čovjek nikada ne može do kraja i u punom savršenstvu realizirati.“

Izložba je ostvarena uz poporu Grada Osijeka, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i u partnerstvu s Kulturnim centrom Osijek.

Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 28. studenoga 2022. godine s početkom u 19.00 sati u galeriji „Kat“ Kulturnog centra Osijek. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje sve do 12. Prosinca, svaki dan (osim nedjelje) pon-sub od 10 do 20 sati. Ulaz je SLOBODAN.