Aktualni događaji | 27/06/22

Bili smo ponosni partneri na EU projektu "DESIRE"

19/06/22 - 19/06/22 07:00

Projekt “DESIRE - DEclaration of Schuman: Initiative for Revitalizing Europe” je EU projekt sufinanciran sredstvima iz programa “Europa za građane”, potprogram “Europsko sjećanje” u iznosu od 98.280 €. U trajanju od 18 mjeseci provodio ga je projektni konzorcij iz 9 zemalja u kojemu je vodeći partner bila općina Lavarone (Italija), a ostali partneri bili su: ALDA (Francuska), Fondazione Belvedere-Gschwent (Italija), Union of the Bulgarian Black Sea Local Authorities (Bugarska), Municipio de Valongo (Portugal), Dunav 1245 (Srbija), Zdruzenie Institut za razvoj na zaednicata (Sjeverna Makedonija), Administration Communale de Grez-Doiceau (Belgija), Zavod Boter - Zavod za kulturno dejavnost, produkcijo, trženje in Promocijo (Slovenija) i Kulturni centar Osijek (Hrvatska).

Opći cilj projekta bio je pridonijeti razumijevanju Europske unije, njezine povijesti i raznolikosti.
Specifični cilj projekta bio je podići svijest građana, a posebice mladih, o zajedničkoj povijesti, vrijednostima i ciljevima EU-a kroz debate, promišljanje i umrežavanje. Tema je bila obilježavanje velikih povijesnih prekretnica u Europi, pri čemu je ovdje naglasak stavljen na Schumanovu deklaraciju donesenu 1950. godine. Aktivnosti projekta uključivale su rad s mladima na temu zajedničke europske povijesti i europskih vrijednosti, kroz kreativan pristup i umjetnost.

U razdoblju od kraja veljače do početka travnja 2022. u Kulturnom centru Osijek održan je okrugli stol o putu nastanka Europske unije, radionica projekcija ručno slikanih vizuala, na kojoj su se na inovativan način prikazivali događaji iz povijesti EU-a, i debate na kojima se raspravljalo o sigurnosnim izazovima pred Europskom unijom i budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji.

Posljedna aktivnost u sklopu projekta "DESIRE" koju ju Kulturni centar Osijek proveo odnosila se na projekciju dijela Schumanove deklaracije na zgradi Državnog arhiva u Osijeku čime se široj javnosti željelo ukazati na važnost Schumanove deklaracije za stvaranje današnje Europske unije i vrijednosti Europske unije koje ona promiče.

Na navedenim aktivnostima prisustvovalo je ukupno 75 sudionika, od čega 61 mladih.