Aktualni događaji | 04/06/24

ČARDAŠI I ROMANCE za završetak ovogodišnjeg KONCERTNOG CIKLUSA GRADA!

07/06/24 - 07/06/24 20:00

Čardaši, romance (i ponešto drugo) naziv je koncerta kojim ćemo završiti sezonu 2023/2024 Koncertnog ciklusa grada. Već tradicionalno, završni koncert održat će se na otvorenom, na platou ispred Kulturnog centra Osijek u petak, 7. lipnja s početkom u 20.00 sati, uz slobodan ulaz.

Mario Zbiljski na bisernici, József Kovács na basu, Atilla Kusta na kontri i poznati mađarski multinstrumentalist Michael Kurina na cimbalu, izvest će klasični koncertni program koji će poput najfinijeg tkanja glazbom ispreplesti i obuhvatiti neke od najpoznatijih čardaša tako prepoznatljivih u mađarskoj  glazbenoj tradiciji, s tradicionalnim pjesmama i romancama iz ovih krajeva u kojima dominiraju instrumenti poput bisernice (prima), bugarije (basa), berde (kontre) i cimbala, ali u klasičnoj instrumentalnoj obradi.

Naš najbolji instrumentalist na tamburi, dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin, profesor u Glazbenoj školi i na glazbenoj Akademiji u Osijeku, član brojnih tamburaških sastava koji su kroz godine promovirali i popularizirali tamburašku glazbu u Hrvatskoj i izvan nje, ali i tamburu kao solistički instrument u svijetu klasične glazbe - Mario Zbiljski i prijatelji:  u petak, 7. lipnja s početkom u 20.00 sati pripremaju Vam koncert u kojem ćete uživati.

Od najpoznatijeg Montijevog Čardaša, preko tradicionalnih Oči čornijih, Shubertove Ave Marie do spleta tradicionalnih pjesama Osam tamburaša i Fale Vlahe Paljetka… u interpretaciji uistinu vrhunskih glazbenika i majstora svojih instrumenata predvođenih Marijom Zbiljskim, očekuje vas nesvakidašnji glazbeni doživljaj dostojan bogate glazbene tradicije ovoga kraja u klasičnom ruhu. Ulaz slobodan.

KONCERTNI CIKLUS GRADA
Petak, 7.6.2024./20.00h
Plato ispred Kulturnog centra Osijek

MARIO ZBILJSKI, prim
JÓZSEF KOVÁCS, bas
ATILLA KUSTA, kontra
MICHAEL KURINA, cimbal