Aktualni događaji | 11/03/24

9.3. Koncert njujorškog jazz sastava IGOR LUMPERT SYNCHRONICITY !

09/03/24 - 09/03/24 20:00

U organizaciji Analognog ureda u subotu, 9. ožujka s početkom u 20.00 sati u Kulturnom centru Osijek koncert će održati jazz sastav Igor Lumpert Synchronicity.

Slovenski saksofonist Igor Lumpert svojim se sviranjem i skladanjem probio u sam vrh globalne jazz scene, čemu je zacijelo doprinijelo i to što već više od dvadeset godina živi i djeluje u New Yorku. Sa Synchronicity sastavom u listopadu prošle godine snimio je glazbu za novi album u njujorškom Samurai Hotel studiju koji predstavlja na europskoj turneji čija je jedna od glazbenih postaja i Osijek. O glazbenicima svog novog projekta Igor Lumpert piše: »Pijanist Leo Genovese prošlogodišnji je dobitnik Grammyja, s velikim Wayneom Shorterom, u kategoriji ''Najbolji improvizirani jazz solo''. Godine 2023. dobio je i nagradu kritike časopisa DownBeat za zvijezdu u usponu u kategoriji klavira. Drew Gress izvanserijski je američki kontrabasist i skladatelj koji dugi niz godina surađuje s najznačajnijim imenima suvremene glazbene improvizacije. Nesputana energija, majstorstvo i progresivni pristup bubnjara Damiona Reida, koji kritičari opisuju kao ''kontroliranu furioznost'', govoreći o ''mikroskopsko kompleksnim beatovima'', veliko su nadahnuće u mom stvaranju«. Damiona Reida će na europskoj turneji zamijeniti legendarni bubnjar Jeff Williams.

Koncert Igor Lumpert Synchronicityja nastavak je Serije koncerata novog hrvatskog jazza u organizaciji Analognog ureda pokrenut s namjerom razvijanja žive i dinamične programske platforme suvremenog jazza. Stvaraju je autori čiji glazbeni izričaji nastaju inovativnim povezivanjem stilova i tehnika jazza sa suvremenim promišljanjima i konceptima stvaranja glazbe, čime se ostvaruju novi žanrovski pomaci, estetski iskoraci i konceptualni eksperimenti.

Ulaz na koncert je slobodan.