Aktualni događaji | 06/02/24

8.2. PREMIJERA PREDSTAVE „ŠARLATAN“ U REŽIJI ROBERTA RAPONJE U KC-u!

08/02/24 - 21/02/24 20:00

Premijera predstave „Šarlatan“, koju je prema tekstu mađarskog glumca Andrasa Hathazija i američkog redatelja Toma Dugdalea režirao Robert Raponja, održat će u četvrtak 8. veljače u 20 sati u Kulturnom centru Osijek. U predstavi glume Joško Ševo, Davor Tarbuk i Katica Šubarić.

„Šarlatan“ je u pravom smislu riječi hommage kazalištu, a na sceni oživljava svojevrsno „kazalište u kazalištu“: profesor glume na prestižnom umjetničkom konzervatoriju i bivši glumački Bard (Joško Ševo), uvježbava scene iz Čehovljeva „Galeba“ s dvoje mladih studenata glume – Ninom (Katica Šubarić) i Konstantinom (Davor Tarbuk).

Uz rad na predstavi redatelj Robert Raponja je zapisao: „Zašto netko želi postati glumcem ili glumicom? Zašto se studira glumu? Što to mlade ljude motivira da upišu glumu na dramskim akademijama? Naposljetku, koji su to i kakvi ljudi koji imaju potrebu nesebično i otvoreno prenositi svoje znanje o teatru, glumi, o životu?...Je li gluma umjetnost ili duhovna praksa?...Što je uspjeh? Aplauz, pljesak, slava? …– pitanja su koja si postavljaju autori humorne drame naslovljene Šarlatan, a podnaslovljene Učitelj glume. Bježi li vremešni profesor, umoran od teatra i ljudi, od prenošenja znanja kazališnim početnicima i ideja o životu i teatru, u osamu ljetnikovca kraj jezera kako bi oživio sebe i doživio neizrecivo iskustvo duhovnoga mira, očuvao vitalnost, životnu i kreativnu snagu i strast? – pitaju se autori kroz niz prizora povezanih scenama pokusa komedije – programatskog dramskog teksta „Galeb“ Antona Pavlovića Čehova.

Odlukom da uprizorim ovaj komad svoga kazališnoga prijatelja Andrasa Hathazija, doktora umjetnosti, glumca, pisca, redatelja i Toma Dogana, kazališnoga i filmskog redatelja, osjetio sam kako kroz redateljsku postavku, prije svega izborom glumaca, moram iskreno, neposredno i jasno odgovoriti na sva pitanja koja su autori postavili.“

Dramaturginja predstave „Šarlatan“ je Ivana Klaić, scenski pokret potpisuje Maja Huber, vizualni identitet Krešimir Tomac, oblikovanje svjetla Robet Majaroš, a prijevod Tomislav Mišić.

Izvedbe Šarlatana“ u Kulturnom centru Osijek na rasporedu su u subotu 10. veljače te 20. i 21. veljače s početkom u 20.00 sati. Cijena ulaznice je 7,00 eura, a ulaznice se mogu kupiti na porti Kulturnog centra (Trpimirova 2/a, Osijek), svaki dan (osim nedjelje) 7-22 sata.

ŠARALATAN

Režija: Robert Raponja
Dramaturgija: Ivana Klaić
Scenski pokret: Maja Huber
Vizualni identitet: Krešimir Tomac
Oblikovanje svijetla: Robert Majaroš
Prijevod: Tomislav Mišić

Izvedbe: 

8.2. / 20.00 sati / Kulturni centar Osijek
10.2./20.00 sati/ Kulturni centar OSijek
20.2. / 20.00 sati / Kulturni centar Osijek
21.2. / 20.00 sati / Kulturni centar Osijek

Cijena ulaznice: 7,00 eura

Prodaja ulaznica: Na porti Kulturnog centra (Trpimirova 2/a, Osijek) svaki dan (osim nedjelje) 7-22 sata.